Home / AKTUELNO / MARKO ĐURIĆ TVRDI: Pojednici iz Srbije direktno bili u funkciji stranih agentura, predsednik Srbije bio na meti njihovih napada..
Foto: Beta

MARKO ĐURIĆ TVRDI: Pojednici iz Srbije direktno bili u funkciji stranih agentura, predsednik Srbije bio na meti njihovih napada..

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da su bezbednosne službe dobile svoje zadatke, posebno za sprečavanje „agenturnog delovanja“ pojedinih političara i sveštenika.

On je novinarima rekao da su pojedini političari i verski velikodostojnici iz Srbije optuživali svoju zemlju da planira zločine prema svom narodu i za „nekakve scenarije dogovorenih sukoba“ i na taj način doveli Srbiju u situaciju da umesto o neispunjavanju dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) govori o bezbednosti Srba na Kosovu.

Đurić je rekao da se na sednici Saveta analizirala političko bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji, kao i u regionu i da se analiziralo stanje u službama bezbednosti i odbrane i obaveštajnim službama.

On je rekao da će Srbi na Kosovu i Metohiji poslušati apel i savet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da neće nasedati na provokacije.

Istakao je da se posle 1.930 dana ne sprovodi dogovor o formiranju ZSO i sprovođenju Briselskog sporazuma i garancija koje je dala međunarodna zajednica da će se taj sporazum sprovesti.

„Pojedini ljudi u Srbiji su stvarali atmosferu u kojoj su optuživali sopstvenu državu da planira najstrašnije zločine prema svom narodu po scenariju dogovornih sukoba“, kazao je Đurić.

On je za to optužio čelnike opozicionih stranaka, naveo je samo Sašu Jankovića, kao i pojedine crkvene velikodostojnike, ne navodeći imena.

„Oni su napravili takvu atmosferu da sada treba da budemo srećni što se neće ostvariti ti nasilni scenariji, umesto da govorimo o ponašanju Prištine i dela EU, koji ne žele da sprovode dogovoreni sporazum i o tome što se pokazalo da njihov potpis ništa ne vredi“, kazao je Đurić.

Istakao je da je pozicija Srbije sistematski slabljena lažima i izmišljotinama „o sopstvenom narodu i državi da je na Kosovu i Metohiji pripreman nasilni scenario“.

„Niko nema pravo i monopol nad državom i niko nema pravo da predstavlja sve, ili pojedine verske zajednice“, rekao je Đurić i dodao da su pojedinci iz Srbije direktno bili u funkciji stranih agentura i da je predsednik Srbije bio na meti njihovih napada.

Te agenture su, kako je rekao, imale za cilj da „Srbiji vežu ruke i da je onemoguće da se bori za ostvarivanje ciljeva koje su preuzeli i Priština i Brisel“.

„Ostaćemo mirni i nećemo dozvoliti provokacije. Nećemo dati priliku za izgovor za bilo kakve akcije protiv Srba i nastavićemo da se borimo za mir“, rekao je Đurić.

Dodao je da će služe bezbednosti u Srbiji pojačano nastaviti da rade svoj posao.

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …