Home / AKTUELNO / MEDIJI O ŠOKANTNOM ZAKONU DA SRBI NEĆE BITI VLASNICI SVOJIH ORGANA: Martinoviću NE LAŽI NAROD reci ISTINU, organi se ne uzimaju mrtvim ljudima nego ŽIVIM!

MEDIJI O ŠOKANTNOM ZAKONU DA SRBI NEĆE BITI VLASNICI SVOJIH ORGANA: Martinoviću NE LAŽI NAROD reci ISTINU, organi se ne uzimaju mrtvim ljudima nego ŽIVIM!

Juče se u Narodnoj skupštini Srbije raspravljalo o predlogu Zakona o presađivanju ljudskih organa.

Predlog Zakona o presađivanju ljudskih organa, danas se našao na dnevnom redu u Narodnoj skupštini Srbije. Poslanici su raspravljali o ovoj, prilično “škakljivoj” temi, ali niko nije mogao da očekuje da bi jedan od njih mogao da izgovori jednu krajnje potresnu stvar.

Naime, dok je zasedanje u Narodnoj skupštini još bilo u toku, na društvenoj mreži Fejsbuk, pojavila se izjava Aleksandra Martinovića u kojoj on kaže kako organi mtvog čoveka mogu da se uzmu jer on nema nikakva prava.

– Mrtav čovek nema nikakva prava i možete mu slobodno uzeti njegove organe – izjava je koja je maltene “zapalila” društvene mreže.

Ovim povodom pokušali smo da stupimo u kontakt sa Martinovićem, kako bismo ga pitali šta to znači da mrtav čovek nema nikakva prava, kao i da li zna da se presađivanju čovekovih organa pristupa dok je čovek još u životu, ali do objave ovog teksta, Martinović nam se nije javio.

Podsetimo, ovim zakonom uređuje se presađivanje ljudskih organa i uslovi za obezbeđenje standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje. Najveću polemiku u vezi sa ovom temom u Skupštini izazvala je pretpostavljena prinudna saglasnost građana da im se uzmu organi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da ko god ne želi može da se izjasni i da će biti u registru koji će biti dostavljen centrima za transplantaciju, a da će se u svakom slučaju rodbina pokojnika pitati o njegovim organima.

– Ako dođe rodbina, ne slaže se sa tim, nema od toga ništa. Transparentnije ne može, bolje ne može, smanjeno sve za bilo kakvu zloupotrebu – rekao je Lončar.

Odredbe Zakona odnose se i na darivanje, testiranje, procenu podobnosti davaoca i ljudskih organa, pribavljanje, očuvanje, prevoz, dodelu i presađivanje ljudskih organa u svrhu lečenja ljudi. Kao i na kompozitna, vaskularizovana ljudska tkiva, reproduktivne organe, kao ni na embrione i fetuse.

(Espreso.rs)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …