Home / AKTUELNO / Merkelova i Putin se konačno dogovorili o „Severnom toku 2“, SAD spremaju odmazdu…

Merkelova i Putin se konačno dogovorili o „Severnom toku 2“, SAD spremaju odmazdu…

Angela Merkel priredila je ručak Vladimiru Putinu u dvorcu Mezerbe u Potsdamu.

Bio je to radni ručak, a lideri Nemačke i Rusije su za njegovog trajanja razmotrili „aktuelna bilateralna i regionalna pitanja“. Još konkretnije,  teme su im bile – Ukrajina, Severni tok-2, Sirija i atomski sporazum sa Iranom koji Donald Tramp torpeduje.

Mimo tradicije, medijima su se obratili pre početka radnog ručka i pregovora, a ne po njihovom završetku.

Nemačka kancelarka je prvo da je u svetu mnogo konflikata i problema i da to traži da se pregovara.

Otkrila je da će gostu predložiti formiranje misije UN za Ukrajinu.

Govoreći o Severnom toku-2, naglasila je da Ukrajina i nakon njegove izgreadnje treba da ostane zemlja preko koje se transportuje ruski gas u Evropu.

Ruski lider je na ovo uzvratio rečima:

„Mi tu mogućnost ne zatvaramo. Glavne je da tranzit preko Ukrajine, koji je za nas tradicionalan, zadovoljava sve ekonomske zahteve. Da bude ekonomski opravdan u punom smislu te reči“.

U nastavku je naglasio da Severni tok-2 ima veliki značaj jer će rastućoj ekonomiji EU obezbediti energetsku stabilnost i zaštititi je od rizika.

Povodom ovog magistralnog gasovoda, ni Merkelova ni Putin nisu ni jednom rečju pomenuli Sjedinjene Države. Uprkos tome što je prethodnih dana američki senator Džon Baraso inicirao sankcije protiv investitora svih mogućih rukih energetskih projekata.

I  što je uticajni list The Wall Street Journal objavio da Vašington protiv učesnika u projektu Severni tok-2 može uvesti sankcije „već kroz nekoliko nedelja“.

Merkelova je izjavila da njena zemlja podržava sporazum sa Iranom, ali je naglasila da je Berlin zabrinut povodom dejstava Irana u Jemenu i Siriji, kao i povodom iranskog „balističkog programa“.

Putin je ocenio da je od najveće važnosti da se sačuva sporazum sa Iranom.

Ruski lider je posebno ukazao da Siriji treba pomoći da popravi ratom razorene vodovode i kanalizaciju i da osposobni svoju medicinsku mrežu jer je to preduslov i za normalizaciju stanja i za povratak izbeglica.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …