Home / AKTUELNO / Meteorolog koji je jedini predvideo prošlogodišnje poplave: Stiže novi potop!

Meteorolog koji je jedini predvideo prošlogodišnje poplave: Stiže novi potop!

Meteorolog Igor Kovačić, koji je jedini prošle godine na vreme prognozirao da dolaze sneg i poplave, sad tvrdi da dolazi nova opasnost. U celosti vam prenosimo njegovu prognozu koju je objavio na svom Fejsbuk profilu.

bosna- poplave

PROGNOZA VREMENA ZA 5. mart 2015.

Sinoptička situacija: Po svim visinama je uspostavljena ciklonska cirkulacija u južnom Jadranu, a naši krajevi su u njenom severnom delu. Do kraja perioda na zapadu Balkana gradijentno severno strujanje. U prizemlju frontalna zona se talasa preko naših istočnih i južnih predela, dok su zapadni u delu severnog strujanja i priticanja hladnijeg vazduha.

Vreme: Oblačno, vetrovito, uz obilne padavine i kiše u svim predelima, posebno na jugu u Hercegovini, a snega u planinama, te tokom dana i nižim predelima.

Celi dan će biti sa oblačnim vremenom i obilnim padavinama. Već u toku noći obilnije padavine na zapadu, jugozapadu i jugu. Do pred jutro sneg osim viših planinskih predela i u nižim brdovitim. Snežna granica oko 400 m nadmorske visine, na zapadu i niže. Na severoistoku i istoku će tokom jutra još padati kiša.

Tokom dana u većini predela sneg uz formiranje i porast snežnog pokrivača. Očekuje se od 10-30 centimetara, na planinama znatno više, ponegde i pola metra. Jedino na severu, severoistoku i na istoku postoje uslovi za slabije zadržavanje snega pri tlu. Popodne i uveče se u svim predelima nastavljaju snežne padavine koje će posebno biti intenzivnije u planinama na istoku, gde visina snega može preći i metar visina. Na prevojima postoje uslovi da se stvaraju i znatno viši smetovi uz pojačan vetar. Na jugu Hercegovine će biti vrlo obilnih padavina, i preko 100 litara uglavnom kiše, a u visokoj Hercegovini susnežica a zatim sneg. Biće i vetrovito uz jak jugo u Hercegovini, a u ostalim predelima pojačan severoistočni vetar.

Duvaće slab do umeren južni vetar, zatim promenljiv, da bi prema večeri na severu jačao severoistočni, a na jugu će biti još umeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 0°C na zapadu do 4°C na severu i severoistoku. U centralnom planinskom pojasu od -5°C do -1°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 7°C, u centralnom planinskom pojasu od -4°C do 0°C.

PROGNOZA VREMENA ZA BANjALUKU 5. mart 2015

Biće oblačno s obilnom kišom u prvom delu noći, a u drugom i pred jutro susnežica. Tokom dana sa snegom, u brdovitim predelima šire regije formiranje snežnog pokrivača, a u nižim predelima popodne i prema večeri. Ukupna količina padavina će biti od 40 do 70 l/m². Vetar umeren, prolazno jak severoistočni. Jutarnja temperatura oko 1°C, a najviša dnevna oko 2°C, uveče u padu.

IZGLEDI VREMENA ZA NAREDNA TRI DANA

U petak (6.mart): Hladno i oblačno sa snegom. Najviše padavina će biti u centralnom pojasu do istoka i u tim predelima će snežni pokrivač dalje rasti. Na jugu i krajnjem severozapadu i zapadu prestanak padavina. Jutarnja temperatura od -3°C do 1°C, na jugu do 3°C, u višim predelima oko -5°C. Najviša dnevna od 0°C do 4°C, na jugu do 8°C, u centralnom planinskom predelu negativna, a u višim planinama -4°C.

U subotu (7.mart): Jutro hladno sa mrazem osim severoistočnih i južnih predela. Pretežno oblačno u centralnom planinskom delu uz slab sneg, umeren na istoku gde i dalje će lagano rasti snežni pokrivač.

poplava

U ostalim predelima malo do umereno, povremeno pretežno oblačno, uz mogućnost slabog snega ili njegovog provejavanja. Tokom dana suvo, jedino u centralnom planinskom delu sa slabim povremenim snegom. Jutarnja temperatura od -4°C do 0°C, na severoistoku i jugu do 2°C, u višim predelima oko -8°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 9°C, u višim predelima -4°C.

U nedelju (8.mart): Jutro hladno sa mrazem jačim u višim, a slabijim u nižim predelima. Promenjljivo oblačno na krajnjem zapadu i severozapadu, te jugozapadu i jugu. U ostalim predelima promenljivo do pretežno oblačno, u centralnom planinskom delu oblačno i dalje sa slabim povremenim snegom ili njegovim provejavanjem. Tokom dana suvo, jedino u centralnom planinskom delu sa slabim povremenim snegom. Na jugu sunčanije, a na zapadu promenljivo.

Jutarnja temperatura od -6°C do -1°C, jugu do 1°C, u višim predelima oko -10°C. Najviša dnevna od 1°C do 5°C, na jugu do 10°C, u višim predelima -4°C.( KLIKNITE NA OZNAČENI TEKST I PROČITAJTE „DIREKTOR AMERIČKE AGENCIJE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU PROGNOZU ZA REGION BALKANA ZA REGION BALKANA ZA PROLEĆE 2015.!)

(Telegraf.rs)

Check Also

UDARNA VEST! OD PETKA NOVE STROGE MERE- VIKENDOM POLICIJSKI ČAS!

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim …