Home / AKTUELNO / Meteorolozi: Očekuju nas paklene temperature, oluje, grad i tornada! (VIDEO)

Meteorolozi: Očekuju nas paklene temperature, oluje, grad i tornada! (VIDEO)

tornado- oluja- uraganOčekuje nas klasično letnje vreme, paklene vrućine, pa pljuskovi, oluje i grad. Ali moguće je da se dese opasnije nepogode poput tornada, tvrde meteorolozi.

Za kraj juna, ali i ceo jul meteorolozi u Srbiji najavljuju promenljivo vreme, pa nas tako očekuju i vreli letnji dani sa paklenim temperaturama do 38 stepeni, ali i pljuskovi, olujni vetar, a moguća je i čak pojava tornada!

Posle nekoliko tropskih dana, meteorolozi Republičkog hidrometeorloškog zavoda već za danas najavljuju vremenske nepogode sa pojačanim vetrom, obilnijim pljuskovima i pojavom grada.

– Severne i zapadne krajeve prvo će zahvatiti nevreme. U Beogradu padavine su potencijalne i manje izvesne nego u ostalim krajevima – kažu u RHMZ.

Zahlađenje

Do kraja juna temperature će se kretati oko 30. podeoka, sa lokalnom pojavom kiše, ali nas već početkom jula očekuju temperature i do 38 stepeni! Temperature će se kasnije tokom meseca stabilizovati i kretati u okviru prosečnih vrednosti za ovo doba godine, ali meteorolozi upozoravaju da može doći do pojave tornada ili takozvane pijavice, nalik onoj koja se stvorila u Pančevu pre nekoliko dana.

Časlav Stanojević Foto Printscreen Časlav Stanojević –
– Očekuje nas klasično letnje vreme, nestabilno popodne sa pojavom pljuskova i grmljavinom, ali neće biti većih količina padavina. Tornado kao što je bio u Pančevu može svako jutro da se desi! Međutim, to nije bio pravi tornado, jer da je jeste, od Pančeva ništa ne bi ostalo.

Mogu da se dese opasnije stvari, kao u selu Šopići 2014. godine, kada je tornado išao preko Dunava i podigao šleper od 400 tona! – kaže meteorolog Časlav Stanojević i objašnjava:

Oluje iz babinog budžaka

– Možemo da očekujemo pojavu kao u Šopićima, ali to nije nimalo naivno, to su superćelijske oluje koje se zovu „iz babinog budžaka“. To može da se desi, ali zavisi od raznih termodinamičkih uslova. Međutim, mislim da nećemo imati ovako dramatične nepogode, u narednih nekoliko dana sigurno ne, već samo kratkotrajne pljuskove koji će najviše uticati na poljoprivredne useve.

Pogledajte kako je bilo u Pančevu prošle nedelje:


 (Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …