Home / AKTUELNO / Ministar pravde, Selaković: Presuda u Hagu je dokaz ustaške ideologije Franje Tuđmana!

Ministar pravde, Selaković: Presuda u Hagu je dokaz ustaške ideologije Franje Tuđmana!

Presuda Međunarodnog suda pravde je tačka na pravni spor Srbije i Hrvatske, kaže za RTS ministar Nikola Selaković. Ističe da je sada posao na srpskom i hrvatskom pravosuđu, ali i drugim zemljama u kojima se vode postupci protiv onih koji su odgovorni za zločine.

nikola- selakovic

Ministar Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da suđenje pred MSP ima, s jedne strane, čisto pravni, a s druge pravno-politički i emotivni aspekt.

– Nikad u Srbiji i srpskom narodu, naročito onima koji su proterani, nećete moći objasnite da to nije zločin, naročito genocid – rekao je Selaković.

Istakao je da je Srbija podnela kontratužbu 11 godina nakon podnošenja hrvatske tužbe i dodao nas je to koštalo nekoliko puta manje (manje od milion evra), za razliku od hrvatske tužbe, koja je koštala oko 3,7 miliona evra.

– Hrvatska je tužbu podnela 1999. godine, a Srbija je kasnila 11 godina. Tadašnje srpsko rukovodstvo podnelo je tužbu da se odbrani. Mi nismo podneli tužbu da bismo time dokazali genocid, već da bismo odbranili Srbiju od hrvatske tužbe. Jesmo li u tome uspeli? Jesmo – naglasio je ministar.

Kako kaže, normalno je biti nezadovoljan sve dok vinovnici zločina nad krajiškim i svim drugim Srbima ne budu procesuirani, ali treba biti zadovoljan onim što je rečeno na izricanju presude.

– Ovo je prvi put da jedna međunarodna instanca kaže da je nad krajiškim Srbima bio izvršen zločin, kao direktna posledica akcije ‘Oluja’. MSP je napravio iskorak u odnosu na Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju – rekao je ministar i kao primer naveo suđenje Anti Gotovini u Hagu.

Selaković je dodao da je predsednik Sudskog veća, kad je čitao presudu, rekao da je hrvatsko vojno i političko rukovodstvo sprovođenjem akcije ‘Oluja’ želelo da dovede do odlaska Srba sa područja Krajine, a da je uz to vršen i stravičan zločin. Poredivši stav Suda u dve tužbe, Selaković je ponovio da je odbijanjem naše tužbe MSP ipak rekao da su nad Srbima izvršeni zločini, dok je u tužbi Hrvatske rečeno da se MSP poziva na presude Haškog tribunala.

Na kraju je sudija pozvao strane u sporu da u svojim nacionalnim pravosuđima procesuiraju one koji su osumnjičeni za takva dela. Uveren sam da će Hrvatska morati da procesuira sve one koji su odgovorni za zločin nad Srbima, rekao je ministar. To će, ističe, biti osnov za stvaranje poverenja u regionu.

Ministar je dodao da veliki broj Srba, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji već i u inostranstvu, vodi postupke protiv hrvatskih vojnika, protiv onih koje smatraju krivima za ono što se dogodilo.

– Presuda je ogromna, treba je prevesti, imate jedan deo presude gde se dokazuje ustaška ideologija Franje Tuđmana, to je vrlo detaljno analizirano – biće to predmet različitih pravnika koji će to svakako iskoristiti u tim postupcima – rekao je ministar.

Istakao je da je teško ubediti ljude da ne ostanu u svojim mislima, jer ostaju žrtve, ostaju mnogi ljudi proterani sa vekovnih ognjišta, koji ne mogu da se vrate svojim kućama.

– One koji su ubijeni ne možemo da vratimo. Ta sećanja nikad neće moći da se izbrišu. Ovde je stavljena tačka na pravni proces, a proces u ljudskim dušama ne možete završiti presudom – poručio je ministar.

Check Also

HITNA VEST: “OBORILI SMO TREĆINU BIRAČKIH MESTA, RIK MORA DA PONIŠTI IZBORE”

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na …