Home / AKTUELNO / Mitropolit Amfilohije: Oni koji su potpisali briselske sporazume pregovaraju sa Tačijem kome su krvave ruke do ramena

Mitropolit Amfilohije: Oni koji su potpisali briselske sporazume pregovaraju sa Tačijem kome su krvave ruke do ramena

amfilohije
U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održana je svečana duhovna akademija u čast Svetog Simeona Mirotočivog, čime je u glavnom gradu Crne Gore počela trodnevna proslava praznika posvećenog ovom svetitelju, koji je rođen na ušću Ribnice u Moraču.

Svetkovinu je blagoslovio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije, a svečanu besjedu izgovorio je dr Tripko Draganić, koji je, između ostalog, rekao da je velika nepravda i grijeh to što ovdašnji vlastodršci brišu svetiteljevo ime iz ulica i bulevara.

„Nepravda je to i grijeh oduzimati mu njegovu obalu, njegov rodni grad.

Naš je dug pred Bogom i Svetim Simeonom da ustanemo protiv brisanja njegovog imena iz naše prošlosti, ali i sadašnjosti“, kazao je Draganić.

Specijalni gosti akademije – đaci Prizrenske Bogoslovije – prisutnima su se predstavili izvođenjem duhovnih i narodnih pjesama sa Kosova i Metohije.
Burno pozdravljeni od podgoričke publike, prizrenski bogoslovci su posebno oduševljenje prisutnih izazvali izvođenjem pjesme „Oj , Kosovo, Kosovo…“.

Nakon njihovog nastupa predstavljena je fotomonografija „Tesla“, posvećena velikom naučniku Nikoli Tesli.
U ime izdavačke kuće „Studio Bečkerek“ iz Novog Sada govorili su Ivana Radovanov i autor fotomonografije Milovan Matić.

Ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice izveo je splet igara sa Kosova i Metohije.

Na kraju se prisutnima obratio Mitropolit Amfilohije riječima posebne dobrodošlice i zahvalnosti prizrenskim bogoslovcima, koji su došli da posvjedoče da je Kosovo i Metohija, kojim je vladao Sveti Simeon Mirotočivi zenica našeg narodnog bića.

„I samo bezglavi mogu se odreći Kosova i Metohije. Samo bezglavi su mogli da priznaju odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, i od Crne Gore, oni i bez glave i bez savjesti“, kazao je Vladika i dodao da je s pravom rečeno da je to najveća izdaja Crne Gore u njenoj istoriji.

Vladika je dodao da nije Crna Gora to uradila, nego njeni sadašnji glavari.
„Ogromna većina naroda, draga djeco, ima i glavu i savjest i svijest i pamćenje, ali takva je vlast u ovom trenutku.

A tako i oni koji su potpisali briselske sporazume, koji pregovaraju i dogovaraju u Briselu sa onima koji su i doveli do ovakve tragedije, do nove nacifašističke , još gore od nacifašističke okupacije Kosova i Metohije. Danas pregovaraju sa Hašimom Tačijem, kome su krvave ruke do ramena“, kazao je on.

On je dodao da je Sveti Simeon, koji je rođen u Ribnici, današnjoj Podgorici, zavladao svim prostorima srpskoga naroda, pa tako i Kosovom i Metohijom.

„On je živi svjedok, kao i sve ono što se događalo poslije njega s Kosovom i Metohijom, da će ono opet vaskrsnuti.

Ali, da bi vaskrsnulo, moraju Crnogorci, Srbijanci i drugi Srbi da se vrate sebi, da se sjete da bez glave i bez savjesti nema sreće i budućnosti.

Samo pokajanje je ono što može da nas vrati Prizrenu.

I hvala djeci, našim prizrenskim đacima i profesorima, i Vladici Teodosiju što traju i opstaju na Kosovu i Metohiji“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Program je vodio sveštenik Nikola Pejović.

(IN4S)

Check Also

SRBIJA NA NOGAMA! ZAKON O EKSPROPRIJACIJI- ILI KAKO DA OSTANETE BEZ KUĆE ZA PET DANA!

Srbija je proteklih dana bila i biće na nogama. Činilo se da smo uspavani i …