Home / AKTUELNO / Napadi, eksplozije, specijalci izbacuju demonstrante, EVAKUACIJA POSLANIKA!

Napadi, eksplozije, specijalci izbacuju demonstrante, EVAKUACIJA POSLANIKA!

Makedonski specijalci zbog nereda koji su izbili u Sobranju u Skoplju evakuišu poslanike i izbacuje demonstrante iz zgrade skupštine.
500
Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da je u toku evakuacija preostalih poslanika tamošnjeg parlamenta, prenosi MIA.

„U Sobranju Republike Makedonije vrši se evakuacija preostalih poslanika, a povredjeni poslanik Zijadin Sela evakuisan je iz Sobranja i specijalnim vozilom prevezen u Urgentni centar“, stoji u saopštenju.

To ministarstvo je prethodno objavilo da su do 20:43 sati pripadnici specijalne jedinice koji su ušli u Sobranje Republike Makedonije evakuisali 30 poslanika.

„Danas oko 18:50 sati građani koji protestuju u organizaciji građanske inicijative ‘Za zajedničku Makedoniju’ nasilno su ušli u prostorije Sobranja Republike Makedonije.

U narušavanju javnog reda i mira povrede je zadobilo nekoliko poslanika Sobranja i nekoliko civila“, stoji u saopštenju ovog ministarstva.

Dodaje se da je „desetak policijskih službenika zadobilo povrede i prebačeni su na skopske klinike“.

Navodi se da se u operativnom štabu ministarstva prisutni ministar Agim Nuhiju, direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov, zamenik direktora tog biroa Besir Deari, pomoćnici ministra, pomoćnici direktora, kao i ostali rukovodioci i članovi operativnog štaba.

Ispred makedonskog Sobranja situacija je trenutno mirna, a unutar zgrade parlamenta i dalje se nalazi grupa građana koja podržava pokret „Za zajedničku Makedoniju“, javlja MIA.

Navodi se da su građani, koji se nalaze ispred zgrade, raspoređeni na bočnim i zadnjem ulazu i da je vidljivo prisustvo policijskih i ambulantnih vozila. Na otvorenim vratima na glavnom ulazu razvijene su makedonske zastave.

Snage specijane policije započele su nešto pre 22 h da izbacuju pristalice VMRO DPMNE iz zgrade makedonskog parlamenta u koji su upali nakon što je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika Sobranja. Prema podacima policije do 20.45 evakuisano je i oko 30 poslanika, kao i sve novinarske ekipe.

Nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svetlo.

Ispred Sobranja je napadnuta ekipa Televizija Telma.

„Sedam ljudi ima povrede glave, a jedan povredu kolena i oni su primljeni su na Klinici za hirurgiju“”, rekla je direktorka skopske bolnice Jasminka Cabukovska.

„Jedan od njih ima potres mozga“, dodala je ona za Rojters.

Ispred Sobranja i dalje se nalazi veći broj učesnika protesta koje organizije Građanska incijatova „Za zajedničku Makedoniju“ i koji više od 50 dana protestuju protiv izbora predsednika parlamenta i nove vlade koju namerava da formira parlmentarna većina sastavljena od SDSM i albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance.

U makedonskom Sobranju od šest sati popodne odvija se istinska drama, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji.

(BETA, TANJUG)

Check Also

SRPSKI SNAJPERISTA IZ DONJECKA: KADA POČNETE DA OPLAKUJETE FRANCUSKU, PRVO SE SETITE OVOGA..

Dejan Berić, čuveni snajperista i srpski dobrovoljac u Donbasu, komentarisao je požar u katedrali Notr …