Home / AKTUELNO / NAPETA SITUACIJA NA ZAPADNOM BALKANU: Uznemirujući izveštaj pred evropskim ministrima

NAPETA SITUACIJA NA ZAPADNOM BALKANU: Uznemirujući izveštaj pred evropskim ministrima

502

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je danas da je situacija na Zapadnom Balkanu “puna tenzija i izložena unutrašnjim, regionalnim i globalnim izazovima”, ali da ima snagu da pobedi postojeće izazove ukoliko bude podržan verodostojnim evrointegracionim procesom.

Mogerini je, dolazeći na sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU, najavila da će Zapadni Balkan biti važna tema današnjih razgovora u Briselu.

– Izvestiću ministre danas, a kasnije tokom nedelje i premijere o situaciji koja jeste puna tenzija i koja je izložena unutrašnjim, regionalnim, ali i globalnim izazovima.

Ali to je region koji ima kapacitet i snagu da reguje i zaustavi tako nešto pod uslovom da postoji verodostojan evrinteracioni proces, a to je naš deo posla.

Od Saveta ministra, ali i lidera EU očekujem da izraze jasnu i jaku podršku Zapadnom Balkanu u cilju njegove kredibilne evrointegracione perspektive – rekla je šefica EU diplomatije pred sastanak Saveta ministra kojim ona predsedava.

Mogerini će izvestiti evropske ministre i o razgovorima koje je imala sa predstavnicima vlasti, opozicije, palamentarcima, civilnim društvom i studentima tokom svoje prošlonedeljne “balkanske ture”.

U Savetu EU navode da će ova rasprava poslužiti kao “uvertira” razgovorima koje će predsednici država i vlada EU voditi o Zapadnom Balkanu kada se budu u četvrtak i petak sastali na samitu u Briselu.

Očekuje se da Savet EU usvoji danas zaključke koji će biti osnova za izveštaj koji će lideri 28 zemalja članica usvojiti o Zapadnom Balkanu na samitu 9. i 10. marta u Briselu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …