Home / AKTUELNO / NATO POSLAO NA RUSKE GRANICE 50.000 VOJNIKA, 65 BRODOVA I PODMORNICA I 130 AVIONA- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

NATO POSLAO NA RUSKE GRANICE 50.000 VOJNIKA, 65 BRODOVA I PODMORNICA I 130 AVIONA- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Najveći manevri NATO od kraja Hladnog rata počeli su danas u Norveškoj, po hipotetičkom scenariju ponovnog uspostavljanja suvereniteta te skandinavske zemlje nakon napada „fiktivnog agresora”, prenosi američka novinska agencija AP.

Navela je da je NATO obavestio Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi „Spoj trozupca 2018” (Trident Juncture 2018) i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog ove vežbe. Podsetila je da je ruski ministar odbrane upozorio da bi Moskva mogla da odgovori na povećanu aktivnost NATO u blizini zapadne granice Rusije.

AP navodi da „ratne igre” Alijanse okupljaju 50.000 vojnog osoblja iz 29 NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i oko 65 plovila, 150 letelica i 10.000 vozila. Uoči manevara, deo vežbovnih aktivnosti obavljen je i na Islandu.

Navodi se da je plan da vežba traje do 7. novembra, a održava se na području centralne i istočne Norveške, severnog dela Atlantskog okeana i u Baltičkom moru. Mediji su ranije objavili da je ova vežba veliki logistički izazov za državu domaćina koja mora da obezbedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

Pored toga, Norveška za potrebe vežbe mora da stavi na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta.

Norveški dnevni list „Aftenposten” objavio je da je holandska vojska načinila začuđujuću grešku u planovima pred vežbu, pošto je navodno zaboravila na vremenske uslove u Norveškoj i nije kupila zimsku odeću za oko hiljadu vojnika.

Prema informacijama tog dnevnika, holandski vojnici dobiće zbog toga po 1.000 evra svaki da sami kupe dodatnu toplu odeću u Norveškoj.

Vežbe će takođe testirati sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju. Navodi se da je Velika Britanija tako, na primer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

Saveznici će biti podeljeni u dve grupe – „južne snage” sa brigadama iz Nemačke, Italije i Britanije i „severne snage” koje uključuju norveške, kanadske, švedske i američke vojnike.

U prvom delu vežbe severne snage će napasti južne, a zatim obratno.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …