Home / AKTUELNO / „Neću biti na čelu stranke, ako DSS ostane u vlasti u Beogradu i bude i dalje kršio svoje principe!“

„Neću biti na čelu stranke, ako DSS ostane u vlasti u Beogradu i bude i dalje kršio svoje principe!“

Ako DSS bude ostala u vlasti u Beogradu i nastavi da krši svoje principe – onda ja više nemam šta da tražim na čelu stranke, poručila je u intervjuu za Nedeljnik Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS.

sandra- raskovic- ivic

„Ja ovaj posao radim čista srca i volonterski, jer svoju platu zarađujem u svojoj struci – psihijatriji. Prihvatila sam da budem predsednica stranke samo zato što imam ideju, ali ako mi neko otme i tu ideju, onda šta ću više na tom mestu”, objasnila je prva dama DSS, čiju smenu traži grupa stranačkih funkcionera. Epilog ovog sukoba bi mogao da bude poznat već ovog vikenda na sednici Glavnog odbora – Sanda će tražiti da DSS istupi iz vlasti u Beogradu, a njeni oponenti vanrednu izbornu skupštinu na kojoj bi je smenili.

„Žao mi je što je prljav veš iz DSS isplivao napolje”, konstatovala je Rašković Ivić, ali i napomenula: „Program i načela za DSS su važniji od vlasti”.

Preti li to DSS-u novi raskol?

DSS ne preti bilo kakav raskol. Naravno, posledice će trpeti – ili ja ili oni, ali ne mislim da bilo koga isterujem iz stranke ili da se bavim lovom na veštice. Novo rukovodstvo DSS je već pretrpelo strašne udarce, ali i pored odlaska našeg osnivača Vojislava Koštunice nama rejting nije pao, nego smo ga uvećali. To je čak objavio i RTS da je DSS na 4,8 odsto podrške sa tendencijom rasta.

Zašto onda traže vašu smenu?

Zanimljivo je da su potpisnici tog zahteva baš ljudi koji su uvezani u vlasti sa SNS, ali mislim da je osnovni razlog taj što ja tražim oštro opoziciono postavljanje DSS u svim temama, a ne samo odabranim. Inicijalna kapisla bila je moje lično protivljenje projektu Beograd na vodi, odnosno učestvovanju DSS u vlasti u Beogradu. To je za stranku vododelnica. Donesen je Leks specijalis, potegli smo Skupštinu Srbije, koja je donela jedan krajnje sumnjiv i koruptivan zakon. Ali i da je taj zakon najbolji, čim se uključi republički parlament, onda to više nije lokalna tema. To je postao republički projekat i kao takav on nas posredno definiše kao nekoga ko je kolaboracionista sa vlašću SNS.

I kakav epilog ipak očekujete?

Dok sam predsednik stranke moram da trasiram njen put. Ne mogu da budem kao ptica u kavezu koju će neko nosati gde god.

Kako se vlast odnosi prema Kosovu i Ustavu, koji su nekad oličavali politiku DSS?

Kosovo je Briselskim sporazumom predato, i ovaj proces koji ide dalje samo je isporučivanje srpskog naroda, manastira i prirodnih dobara jednoj antisprskoj kvazidržavi koja nije ništa drugo nego NATO satelit. Njihova priča da nikada neće priznati Kososvo je obična mantra, jer to što rade jeste priznavanje Kosova po metodi ”nije šija nego vrat”. Vučić sa ovim narodom vežba nešto što mi u psihijatriji zovemo inverzno mišljenje, a to je kad od gubitka pravite dobitak. Ako nije dao Kosovo, zašto nam poručuje: „Ne dam Gazivode”.

Verovatno ste i protiv promene Ustava?

Ustav menjaju samo zato što se od Srbije traži da se Kosovo izbaci iz preambule. Plan je da Srbija na taj način da pravnu verifikaciju kako bi sutra Kosovo bilo samostalna država. Ako ga izbacimo iz Ustava – šta nas onda to još vezuje za Kosovo? Samo njihova reč za koju znamo da vredi kao vrbov klin. Sećate li se šta su obećavali DSS ako podrži Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. – da neće dirati Ustav, da će raspisati referendum za EU, da će braniti Kosovo. I podržali smo Nikolića zato što je Boris Tadić razorio ovu zemlju. Lako je posle bitke biti general, ali opekli smo se jako tom podrškom. Nova platforma o Kosovu i Metohiji, o kojoj se priča, ali koju još nisam pročitala, je poslednja šansa da Nikolić spasi obraz.

Jeste li u kontaktu s Koštunicom?

Očekivala sam veliku podršku Koštunice, a ne da napusti stranku. To nije bio dobar potez, nije mi time pomogao. Ali ga ne osuđujem, jer ne sudim ljude po jednom njihovom gestu. Koštunica je uradio mnogo izvanrednih stvari za DSS i za Srbiju. Verujem da bi trebalo ostaviti vremenu da stavi sve kocke na svoje mesto i da će se uskoro naši međusobni odnosi vratiti na staro.

Osim Dveri, planirate li savez sa Šešeljem?

Otkad se vratio dao je novi-stari ton radikalskoj retorici koja nije bliska DSS. Nije ništa strašno ako evroskeptici idu u dve kolone.

(Fakti)

 

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …