Home / AKTUELNO / Nemačka predstavila novi „plan za Zapadni Balkan“

Nemačka predstavila novi „plan za Zapadni Balkan“

gabriel

NEMAČKI ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel objavio je novi plan za Zapadni Balkan agendu „Berlin plus“ kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.

Gabrijel je agendu „Berlin plus“ koja predviđa dodatne napore ali i finansijska sredstva kako bi se ubrzalo napredovanje regiona ka EU predstavio juče u Berlinu na konferenciji sa kolegama sa Zapadnog Balkana Insituta Aspen.

Direktor projekta za Balkan pri Evropskom institutu u Nici Tobijas Flesenkemper, koji je učestvovao na konferenciji u Berlinu, ocenio je za Euraktiv Srbija da su takve inicijative dobrodošle, ali se postavlja pitanje koliko toga može da se promeni u kratkom roku.

„Iako je Berlin plus dobar, sadašnji trenutak više zahteva Berlin na kvadrat kako bi rezultati bili brži i veći. U leto 2014. vlade su predvidele četiri godine do realnog napretka a te četiri godine ističu za 15 meseci“, naveo je Flesenkemper.

Konferencija u Berlinu, prema njegovim rečima, održana je u svetlu dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana koja su ocenjena kao pretnja za stabilnost u regionu.

Planom „Berlin plus“ predlaže se pored drugog osnivanje fonda za infrastrukturu i tehnologiju za koji bi članice EU, Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora (EEA) mogle da budu donori.

Predviđeno je i da nemačka oruđa za saradnju i razvoj budu bolje usmeravana na potrebe regiona, uključujući uspostavljanje posebnih fondova za „start-apove“, stručno osposobljavanje i razvoj IT infrastrukture.

(Beta)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …