Home / AKTUELNO / Nemački magazin „Stern“: Kako je Rusija uspela da za nekoliko godina ovako vojno uzleti i ostavi Zapad iza sebe..?

Nemački magazin „Stern“: Kako je Rusija uspela da za nekoliko godina ovako vojno uzleti i ostavi Zapad iza sebe..?

rusi-tenkovi-armata
Nemački magazin Stern otvorio je za NATO važno pitanje: kako je Rusija za samo nekoliko godina uspela da oživi svoju vojnu industriju i da ako vojno uzleti da ostavi Zapad iza sebe?

Isti list posebno skreće pažnju na ruski tenk T-14 „Armata” i naglašava: „Plod poslednje revolucije u proizvodnji tenkova bio je sovjetski T-34, ali se sa pojavom „Armate” sve izmenilo. Novi ruski tenk je zatekao Zapad nspremnim. Zato vojni eksperti NATO već pozivaju da se ubrza rad na modernoj guseničnoj ratnoj tehnici”.

Nemački list na istu temu dalje nastavlja: „Zapad je ostao daleko pozadi. Kako se to uopšte moglo dogoditi? Odgovor je jako prost: zemlje NATO su bile potpuno zaboravile na klasične tenkovske bitke u kojima su se te teške ratne mašine sukobljavale sa dobro zaštićnim protivnikom. Navika da se iz svih oruđa tuče po tuđoj nezaštićenoj pešadiji svela je prednosti zapadne oklopne tehnike na nulu. „Armata” je dokaz da su ruski vojni inženjeri izbegli tu zamku”.

Stern podseća na delove izveštaja britanskog ministarstva odbrane o ruskoj vojnoj moći i konstatuje: „U svakom abzacu se oseća strah”.

Još dodaje i podvlači: „Uznemirenost je potpuno opravdana. T-14 je naprosto nezaddrživ. Ali, zabrinutost u zemljama-članicama NATO ne izaziva samo taj tenk. Gusenična platforma „Armata” je univerzalna i koristi je još pet ruskih borbenih mašina, a to znači da i te mašine imaju prednosti (u svojoj) klasi koje ima i T-14. To su: „kula” bez posade, unikalni kompozitni oklop, mala masa i velika brzina, plus kompaktnost i vrhunska radioelektronska oprema. Sve to ruski tenk čini strašnim protivnikom za borbene mašine NATO”.

Stern posebno ukazuje da na poslednju novinu: T-14  će na bojnom polju pratiti sopstveni dron koji će mu omogućavati sopstveno izviđanje kilometrima uokolo i gađanje ciljeva koje posada tenka ne vidi.

I zaključuje: T-14 „Armata” je unikalna interaktivna borbena platforma. Zapad ima zbog čega da se brine…

 (Fakti)

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …