Home / AKTUELNO / „NEŠNAL INTEREST“ OTKRIVA ŠTA SE STVARNO DEŠAVA, A ŠTO MEDIJI PREĆUTKUJU: „Trampu fali samo još jedan čovek u kabinetu da POČNE UŽASAN RAT“

„NEŠNAL INTEREST“ OTKRIVA ŠTA SE STVARNO DEŠAVA, A ŠTO MEDIJI PREĆUTKUJU: „Trampu fali samo još jedan čovek u kabinetu da POČNE UŽASAN RAT“

Sa otpuštanjem državnog sekretara Reksa Tilersona i postavljanjem na njegovo mesto „jastreba“ Majka Pompea, dosadašnjeg direktora CIA, Donald Tramp ostao je dosledan svojoj formi haosa, piše „Nešnal interest“.

Kako navodi list, Tramp je tokom kampanje obećao haos umesto predvidljivosti, i upravo to je ono što radi, naročito u spoljnoj politici. Institucija „Brukins“ utvrdila je da je ukupna stopa obrta zapolsenih u njegovoj administraciji preko 40 odsto, što je apsolutni rekord za moderne predsednika.

Sada kada je uklonio Tilersona, koji ga je nazao „moronom“ ali i najgorim predsednikom u istoriji, savet za nacionalnu bezebednost najverovatnije će takođe dobiti novog savetnika. Mekmaster se takođe pokazao kao slab izbor, ali da li će njegov naslednik biti bolji je otvoreno pitanje.

Najverovatnija zamena je Džon Bolton, bivši ambasador pri UN u administraciji Džordža Buša, koji savetuje tvrdu politiku prema Iranu, piše urednik američkog portala Džejkob Helibrun.

„Nešnal interest“ navodi da je sada porasla verovatnoća da će Amerika krenuti u rat sa Teheranom. Nuklearni sporazum iz 2015. godine je u suštini neutralisan, a Tramp je naglasio da se nije slagao sa Tilersonom oko sporazuma.

Pompeo je oduvek zagovarao oštre mere prema Iranu i islamu, za koje je tvrdio da su pretnja Americi.

– Dodajmo Boltona i imate ratni kabinet protiv Irana. Sekretar odbrane Džejms Matis bi bio preglasan, njegov saveznik Tilerson, želeo je da pregovara sa Iranom – piše Helibrun.

Kako navodi, ukoliko to bude razvoj događaja, to će predstavljati ironiju, jer je Tramp tokom kampanje govorio da neće biti obrada Džordža Buša. Konktretno je optužio Buša tokom rasprave u Južnoj Karolini zbog laganja o kontekstu rata u Iraku.

– Ali to je bilo tada. Ako dođe do rata sa Iranom, on će biti Džordž Buš na steroidima. Buš je kranuo u rat sa Irakon, ne Iranom, jer je znao da je Teheran mnogo tvrđi orah. Ako se Tramp umeša u novi rat na Bliskom istoku, njegov mandat će gotovo sigurno ući u istoriju kao katastrofalni neuspeh – piše Helibrun.

Kako piše američki portal, ovaj scenario je previše verovatan. Još od 11. septembra američka spoljna politika je zamenjena strahom i uvredama.

– Počelo je sa Džordžom Bušem i moglo bi da se ubrza pod Trampom. Njegova velika ekspanzija vojnog budžeta, zajedno sa njegovim urođenim agresivnim ponašanjem, sugerišu da bi kao i Kajzer Vilhelm 1914. godine, mogao da uđe u rat sa posledicama koje ne bi mogao da predvidi. Ako Tramp nastavi put ukidanja sporazuma i angažuje Boltona, onda ratna soba postaje veća. Može li ovo da se pretvori u neokonzervatizam? – naveo je Helibrun.

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …