Home / AKTUELNO / NEZAPAMĆENO- NEVIĐENA KAZNA ZA RUSKE SPORTISTE! VANJA GRBIĆ: „OVO JE STRAŠNO ŠTA SU URADILI RUSIMA..“

NEZAPAMĆENO- NEVIĐENA KAZNA ZA RUSKE SPORTISTE! VANJA GRBIĆ: „OVO JE STRAŠNO ŠTA SU URADILI RUSIMA..“

Svetska antidoping agencija (WADA) izrekla je četvorogodišnju zabranu Rusiji za učešće na najvećim sportskim događajijma, nakon što je održana sednica izvršnog komiteta u Lozani.

Svetska anti-doping agencija (WADA) suspendovala je Rusiju na čak četiri godine sa svih velikih sportskih događaja zbog doping skandala.

Odlukom 12 članova izvršnog odbora, izrečena je četvorogodišnja zabrana, što je potvrdio šef Ruske antidoping agencije (RUSADA), Jurij Ganus.

Ruske zastave tako neće biti na naredne dve Olimpijske igre, letnjim u Tokiju 2020, i zimskim u Pekingu 2022. godine.

Međutim, Rusija će najverovatnije izbeći potpunu zabranu, jer se navodi da će sportisti koji nisu umešani ni u kakve doping radnje biti u prilici da se takmiče pod olimpijskom zastavom.

Samo sportisti koji dokažu da nisu dopingovani i da nisu uključeni u pomenuti skandal će moći da se takmiče na najvećim sportskim događajima, ali ne kao predstavnici Rusije, biće bez himne i zastave, nego pod „neutralnom zastavom“.

Rusi imaju 21 dan da ulože žalbu. Podsećanja radi 2018. godine se 168 sportsta uz Rusije takmičilo pod neutralnom zastavom na Zimskom olimpijskim igrama, nakon što su suspendovani takođe zbog dopinga nakon Igara u Sočiju.

Američki sportisti ni ne idu na doping kontrolu, jer Stejt dipartment za njih garantuje da su čisti. Nova odluka VADA odmazda je protiv Rusije, kaže za Sputnjik Vladimir Vanja Grbić, slavni srpski odbojkaš.

Grbić ocenjuje da je odluka izvršnog komiteta VADA da se Rusija suspenduje sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima ogroman poraz za sport i prilika da politika ponovo dođe u prvi plan na sportskim manifestacijama.

Izvršni komitet VADA uveo je četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim sportskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije.

VADA ne bi trebalo ni da odlučuje

Grbić za Sputnjik kaže da je pre svega važno razumeti ulogu ove organizacije.

„VADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje“, objašnjava član odbojkaške Kuće slavnih.

Naš sagovornik smatra da ovo nije ništa novo i da se ista stvar dogodila pred Olimpijadu u Riu de Žaneiru, kada je instruisana VADA postupila pod velikim političkim pritiskom koji, prema njegovim rečima, definitivno deluje samo i isključivo u jednom smeru, tačnije — protiv Rusije. Ipak, drugačije se postupa sa sportistima iz Amerike, dodaje Grbić.

„Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. Suština cele priče jeste da je, nažalost, Olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija“, ističe jedan od najboljih odbojkaša s ovih prostora svih vremena, dodajući da to njemu kao sportisti i bivšem olimpijcu najviše smeta.

„Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsmešnija, najsramotnija odluka koju neko može da donese“, nedvosmislen je Grbić.

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …