Home / AKTUELNO / NOVE PROCENE AMERIČKIH ŽRTAVA U RATU SA SEVERNOM KOREJOM ŠOKIRALE AMERIČKE GENERALE: Prošli bi gore nego u Vijetnamu! (VIDEO)

NOVE PROCENE AMERIČKIH ŽRTAVA U RATU SA SEVERNOM KOREJOM ŠOKIRALE AMERIČKE GENERALE: Prošli bi gore nego u Vijetnamu! (VIDEO)

Čak 10.000 američkih vojnika bilo bi ranjeno ili ubijeno u prvim danima potencijalnog rata sa Severnom Korejom, dok bi civilne žrtve mogle dostići cifru od 100.000, navodi se u nedavnoj vojnoj proceni SAD o budućem sukobu na poluostrvu.

Procena žrtava bila je jedna od nekoliko koje su napravljene tokom virtuelnog rata u Pentagonu u kome je učestvovalo nekoliko viših oficira  uključujući načelnika Generalštaba vojske SAD Marka Majlija i šefa američke komande za specijalne operacije generala  Tonija Tomasa.

Virtuelni rat koji je vođen iz štaba na Havajima jasno je ukazao na velike žrtve u potencijalnom ratu sa Severnom Korejom. „Brutalnost ovoga rata nije do sada viđena u vojsci“, navodi general Majli, nakon što je video rezultate vežbe.

Rezultati ove vežbe su došli u vreme kada Bela kuća nastavlja da podiže tenzije u regionu, naglašavajući činjenicu da sve opcije – uključujući i vojnu akciju – ostaju u opticaju nastojanju da se ograniči nuklearna ambicija Pjongjanga.

Zvaničnici u Trampovoj  administraciji su predložili niz nejednakih, preventivnih udara koji su nazvali opcijom „krvavog nosa“ da bi prisilili Pjongjang da  ubrza svoje postupke.

Dobra volja koja je nastala između Pjongjanga, Seula i Sjedinjenih Država kao posledica nedavnih Olimpijskih igara podstakla je  Trampa da predloži svojoj administraciji da bude otvorena za neku vrstu razgovora s režimom Severne Koreje.

I pored toga, Vašington namerava da održi vojne vežbe u regionu, uprkos tvrdnjama Pjongjanga da bi takav potez mogao da ponovo zahhladni odnose dve zemlje, posle otopljavana tokom Olimpijade.

Zvaničnici u Pjongjangu upozorili su da će bilo koja vojna vežba koja će se desiti nakon takmičenja u Pjongčangu u Južnoj Koreji „ozbiljno ugroziti  teško postignutu atmosfera pomirenja i saradnju između severa i juga“.

(Mediji)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …