Home / AKTUELNO / NOVI DETALJI JEZIVOG UBISTVA: PRSTE RASKOMADANOG NOVINARA ODNELI KOD SAUDIJSKOG PRINCA ZBOG JEDNE STVARI

NOVI DETALJI JEZIVOG UBISTVA: PRSTE RASKOMADANOG NOVINARA ODNELI KOD SAUDIJSKOG PRINCA ZBOG JEDNE STVARI

Nekoliko prstiju ubijenog novinara Džamala Kašogija odneto je u Saudijsku Arabiju i pokazano saudijskom prestolonasledniku, navode mediji.

Plaćene ubice, koje su ubile kolumnistu “Vašington posta”, istrgle su mu prste, dok je još bio živ i zadržali ih kao jeziv trofej.

Istrgnuti prsti disidenta Kašogija stavljeni su u torbu i odneti u Rijad privatnim avionom kao dokaz da je misija uspešno obavljena.

Tvrdnje su isplivale kako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio da će otkriti sve detalje i “golu istinu” u parlamentu.

Džamal Kašogi (59) mučen je i ubijen od strane plaćenika, poznatih kao “Firkat el-Nemr” ili “Odred tigra”, koji deluju pod patronatom saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, navodi “Midl ist aj”.

Pretpostavlja se da je tim od 50 visokokvalifikovanih operativaca obaveštajnih služba i vojske formiran pre godinu dana i dobro poznat stranim službama.

Kada su se ubice vratile u Rijad, navodi se, doneli su prste Kašogija sa sobom i pokazali ih mladom nasledniku saudijskog trona.

– Mohamed bin Salman je uvek govorio da će odseći prste svakom piscu koji ga bude kritikovao – tvrdi izvor.

On navodi i da je telohranitelj princa, obaveštajac Maher Abdulaziz Mutrib, navodno nosio deo novinarovog tela u ogromnoj torbi.

Otišao je privatnim letom na dan ubistva i njegove torbe nisu čekirane, kada je avion napustio aerodrom “Ataturk”.

Mutrib, bivši diplomata u ambasadi Saudijske Arabije u Londonu, uputio je sedam poziva prestolonaslednikovoj privatnoj kancelariji na dan ubistva.

Kašogi je napisao brojne članke koji su kritikovali Saudijsku Arabiju za “Midl ist aj”, kao anonimni autor, jer se plašio za svoj život. Do svoje smrti, pisao je pod punim imenom za “Vašington post”.

Da podsetimo, veruje se da je prestolonaslednik, nedugo pre ubistva, zvao Kašogija koji je kao Saudijac živeo u Vašingtonu, da se vrati u domovinu. Ali je novinar odbio, iz straha da će biti ubijen.

Saudijske vlasti su navele da princ bin Salman nije imao znanja o operaciji i nije je naručio. Zemlja je negirala tvrdnje da je ubistvo planirano.

Nekoliko meseci pre ubistva, Kašogi se sreo sa bratom prestolonaslednika, princom Halidom bin Salmanom, saudijskim ambasadorom u SAD, što je opisano kao prijateljski susret u ambasadi Saudijske Arabije u Vašingtonu.

Kašogi je otišao u ambasadu zbog rutinskih stvari, kada je pozvan u kancelariju princa, gde je proveo oko pola sata.

Princ Halid je bio među saudijskim zvaničnicima što su kontaktirali Kašogija prošle godine, u nastojanju da ga vrate u zemlju, tvrdeći da ga čeka topla dobrodošlica i dobar posao, navode izvori.

Ali se Kašogi plašio da ga mame u zamku, i odlučio da se ne vraća.

Šest američkih i zapadnih zvaničnika saopštilo je Rojtersu da veruju da je prestolonaslednik, koji de fakto vlada Saudijskom Arabijom, odgovoran za Kašogijev nestanak. Ali im nedostaju čvrsti dokazi.

Turska tvrdi da ima audio-snimke mučenja i ubistva, ali niko ih još nije dobio.

(Mirror)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …