Home / AKTUELNO / NOVI KURS SJEDINJENIH DRŽAVA: DOLASKOM „DUBOKE DRŽAVE“ I BAJDENA MENJA SE I SPOLJNA POLITIKA

NOVI KURS SJEDINJENIH DRŽAVA: DOLASKOM „DUBOKE DRŽAVE“ I BAJDENA MENJA SE I SPOLJNA POLITIKA

Sjedinjene Američke Države bi pod predsedavanjem Džozefa Bajdena mogle ponovo da uđu u Pariski klimatski sporazum, pridruže se Svetskoj trgovinskog organizaciji i angažuju se u globalnom odgovoru na pandemiju korona virusa, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Bajdenov izborni štab to opisuje kao plan obnove američkog liderstva i obećanje da će „poništiti remetilačke, unilateralističke instinkte predsednika Donalda Trampa“.

Bajden, navodi Bi-Bi-Si, ozbiljno shvata modrice nanete saveznicima i popravljanje štete bilo bi na vrhu njegove liste prioriteta, čak iako neki ključni politički zahtevi kao što su pritisak na članice NATO da izdvajaju dva odsto BDP na odbranu, ostaju isti.

Ali došlo bi i do oštrog političkog zaokreta kao što su snažan fokus na rešavanje klimatskih promena i povećanje prijeme izbeglica.

Takođe, piše Bi-Bi-Si, može se očekivati i promena na Bliskom istoku, pre svega kada je reč o Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Bajden bi ponovo ušao u nuklearni sporazum sa Iranom ako Teheran nastavi da ispunjava svoje obaveze. A rekao je i da će okončati američku podršku ratu koji vodi Saudijska Arabija u Jemenu.

Novi američki predsednik ima dugogodišnje spoljnopolitičko iskustvo, dugo godina je bio član i predsednik senatskog Odbora za spoljnu politiku, a i kao potpredsednik Baraka Obame išao je u spoljnopolitičke misije.

Takođe, za razliku od Donalda Trampa, skloniji je poštovanju međunarodnih dogovora i želi popravljanje odnosa s tradicionalnim saveznicima, pre svega sa EU i NATO-om.

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …