Home / AKTUELNO / O OVOME NIKO NE RAZMIŠLJA, ALI..- Ako bi se odjednom otopio sav led na rekama u Srbiji, došlo bi do nezamislive katastrofe!

O OVOME NIKO NE RAZMIŠLJA, ALI..- Ako bi se odjednom otopio sav led na rekama u Srbiji, došlo bi do nezamislive katastrofe!

srbija-led-zima-reka-foto-tanjug-jaroslav-pap

Reke u Srbiji su danima zaleđene, a plovidbe na Savi, Tisi i Dunavu su obustavljene.

Postavlja se pitanje, ako bi se sav taj led otopio, da li bi moglo da dođe do poplava?

Odgovor je, da!

Sledeće pitanje bilo je – da li postoji mogućnost da dođe do poplava?

Odgovor je – ne!

– Da dođe do tako naglog otopljavanja svog tog silnog leda je nemoguće s obzirom na to da je stručan tim sve vreme na terenu, kažu za Telegraf.rs iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

– Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima, održan je sastanak ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija, na kome je odlučeno da se ledolomac „Greben“ pokrene sa predpristaništa prevodnice „Đerdap 1“ uzvodno ka mestu Sokolovac, opština Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

– Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.

Tokom sastanka je razmotrena trenutna meteorološka i hidrološka situacija i prognoza za narednih 7 dana, kao i stanje na vodotokovima sa aspekta pokrivenosti ledom i aktivnosti Javnih vodoprivrednih preduzeća na odbrani od leda.

– Stanje na vodotokovima je sledeće: na Dunavu, od Bezdana do Zemuna je ploveći led (pokrivenosti 30-60)%, kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj (pokrivenost 100%), na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led (20-80)%, Tisa i banatski vodotoci su 100% ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60%, a na Južnoj Moravi oko 40%.

– Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save (Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan).

– Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.

Stručno operativnom sastanku sa ministrom Nedimovićem prisustvovali su predstavnici Republičke direkcije za vode, Sektora za vanredne situacije, Javnih vodoprivrednih preduzeća “Srbijavode“ i „Vode Vojvodine“, Republičkog

hidrometeorološkog zavoda, JP EPS Ogranak „Đerdap“ i Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Nas je zanimalo, pod kojim temperaturnim uslovima može da dođe do otopljavanja? Ako bi temperatura naglo skočila, onda bi moglo da dođe do otopljavanja.

U nadi da ćemo pronaći jednostavnu informaciju, odnosno, podatak o tome, kolika temperatura bi trebalo da bude da bi došlo do otopljavanja leda, kontaktirali smo Hidrometeorološki zavod Srbije i naglasili da nas samo zanimaju osnovne informacije, kao i to da ne pravimo tekst da će biti poplava, već samo koji su uslovi za to, da bismo informisali i edukovali naše čitaoce, a dobili smo ovakav odgovor:

– Ne, ne, neću da vam kažem! Jeste, šta, nekog tamo zanima kako može da dođe do toga? E, pa ne može da dođe. Mora svašta da se pogodi tu, i vetar i sve… Ali, šta vas to zanima? Jeste, baš će neko da ide sad da meri vetar – rekla nam je žena koja radi u HMZS i “ljubazno” spustila slušalicu.

Mi smo ostali zbunjeni i uskraćeni za ovo znanje.

Pogledali smo vremensku prognozu do kraja meseca da bismo videli da li će biti nekih većih temperaturnih skokova i razlika i navodi se da neće. Tako da, čak i ako ste iako ste malo mesta ostavili za paniku, slobodno ga uklonite.

(Telegraf.rs)

Check Also

STRUČNJACI: „OVO NISU MIGRANTI, NEGO DOBRO FINANSIRANI MLADIĆI!“ U BIH PODIGLI ZA SEBE 3 MILIONA EVRA!

Novaković-Bursać je to rekla za Srnu komentarišući informaciju da je migrantima u BiH tokom protekle …