Home / AKTUELNO / OČEKUJU RUSKU INVAZIJU: SAD razmestile rakete Patriot na Baltiku… (VIDEO)

OČEKUJU RUSKU INVAZIJU: SAD razmestile rakete Patriot na Baltiku… (VIDEO)

500

SAD su juče razmestile bateriju protvvazdušnih raketa dugog dometa Patriot u Litvaniji gde će biti korišćene u vojnim vežbama od utorka, a to je prvi put da se taj napredni odbrambeni sistem raspoređuje u zoni Baltika gde Rusija ima vazdušnu nadmoć.

Baterija raketa Patriot dopremljena je u vojnu vazduhoplovnu bazu Sijauliai uoči vojne vežbe Tobruk Legasi, a kada vežba bude završena 22. jula biće uklonjena, rekla je portparolka litvanskog ministarstva odbrane za Rojters.

Vojne vežbe NATO biće održane pre zajedničke velike vojne vežbe Rusije i Belorusije pod nazivom Zapad 2017 u okviru koje bi, kako veruju zvaničnici NATO, moglo biti dovedeno više od 100.000 vojnika na granice Poljske i tri baltičke države. To će biti najveći takvi ruski manevri od 2013. godine.

Litvanija, Letonija i Estonija imaju samo protivvazdušne rakete kratkog dometa pa bi njihovo nebo u velikoj meri ostalo nezaštićeno u slučaju sukoba, te su zato izrazile zabrinutost zbog slabosti svoje odbrane nakon pripajanja Krima Rusiji 2014.

Ministar odbrane Litvanije Raimondas Karoblis je govoreći o sutrašnjoj vežbi rekao da je razmeštanje raketa Patriot važno jer pokazuje da takvi potezi više nisu tabu u regionu.

A sve ovo je zapravo zbog eventualne ruske invazije na region Baltika.

Pogledajte video:


(Tanjug)

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …