Home / AKTUELNO / Odbrambena industrija Srbije napravila vrhunski proizvod za specijalne jedinice..

Odbrambena industrija Srbije napravila vrhunski proizvod za specijalne jedinice..

Među mnogobrojnim vojnim oruđima izloženim na ovogodišnjem Sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2017”, usamljen i udaljen od gužve, na reci je bio izložen čamac za podršku specijalnim jedinicama.
srbija-vojska2-640x427
Mnogi posetioci sajma, fokusirajući se na izložene primerke u halama, nisu ni znali da ih vrhunski proizvod naše odbrambene industrije čeka upravo na Savi. U društvu čelnika “Jugoimport SDPR”, ekipa “Blica” imala je priliku da ekskluzivno upozna ovu vodenu alu i otisne se njom niz reku.

– U pitanju je višenamenski borbeni oklopni čamac čija namena se razlikuje u zavisnosti od potreba jedinice u kojoj se nalazi, bilo da je to policija, vojska, žandarmerija ili ratna mornarica – objasnio je Aleksandar Lijaković, zamenik direktora preduzeća “Jugoimport SDPR”.

Odmah po ulasku u čamac bilo je jasno da se radi o ozbiljnoj vojnoj mašineriji. Čudo koje je sa posadom, oružjem i punim rezervoarima teško do 11 tona, seklo je Savu bez ikakvih poteškoća, a budući da je u tom delu reke razvijanje većih brzina zabranjeno, mogli smo da vidimo kako se čamac ponaša prilikom nagle promene pravca.

– Čamac ima dva motora američke proizvodnje od po 480 konjskih snaga. Međutim, uprkos njegovim jakim performansama, planiramo da ga pojačamo ubacivanjem dva motora od po 550 konja – rekao je Lijaković.

Ono što je za ovaj čamac specifično i što ga, donekle, izdvaja od konkurencije, jeste takozvani “džet” pogon, odnosno pogon sa turbinama, zahvaljujući čemu mu je gaz nizak, te može da plovi i na dubinama od svega 0,6 metara. To mu omogućava vrlo uspešne akcije u plitkim vodama, što je, u području specijalnih operacija, veoma važno.

Koliko god borbeni čamci bili brzi i imali zavidne performanse, za njihovu upotrebu u vojsci bitan faktor predstavlja oružje kojim raspolažu. A ovaj srpski čamac naoružan je do zuba.

– Top od 20 milimetara koji se nalazi na pramcu predstavlja njegovo osnovno oružje.

Raspolaže modernim sistemom za upravljanje vatrom, poseduje termičku kameru, laserski daljinomer, dnevnu kameru i pomoćni optički nišan.

Pored njega, tu su i dva mitraljeza 7,62, dva automatska bacača granata sa preciznim gađanjem do 1.500 metara, a na krmi se nalazi mitraljez od 12,7 milimetara. To je ukupno šest vatrenih mesta – istakao je Lijaković, navodeći da je, za ovu kategoriju borbenih čamaca, to izuzetno snažno naoružanje.

Svi vitalni delovi čamca su oklopljeni, kao što su motor i rezervoari, a borbeni štit nalazi se oko svakog oružja, praveći zaklon otporan na metak kalibra 7,62.

Ono što je, na kraju, bitno napomenuti jeste da ovaj čamac predstavlja odličan primer vrhunskog proizvoda srpske industrije. Osim uvoza nekoliko komponenti i podsistema, čamac je izrađen isključivo zahvaljujući srpskoj pameti i u našim brodogradilištima.

Top kalibra 20 mm i za veće brodove

Aleksandar Lijaković je naglasio vatrenu moć topa od 20 milimetara.

– Top koji se nalazi na pramcu čamca smo izvezli u nekoliko zemalja Dalekog istoka, i to za brodove većeg deplasmana.

Uzevši u obzir da su to sve veći i gabaritniji brodovi, jasno je koliku vatrenu moć ima naš novi čamac sa istim topom – kaže Lijaković

Vatrena moć

Top kalibra 20 milimetara
Dva mitraljeza 7,62 milimetra
Dva automatska bacača granata sa preciznim gađanjem do 1.500 metara
Mitraljez 12,7 milimetara na krmi

(Blic.rs)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …