Home / AKTUELNO / ODGOVOR NA PUTINOVU POSETU: Zapad ponudio SPAJANJE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE pod jednim uslovom…

ODGOVOR NA PUTINOVU POSETU: Zapad ponudio SPAJANJE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE pod jednim uslovom…

Alijansa će dozvoliti spajanje Srbije i Republike Srpske ako Beograd u kratkom roku pristupi Alijansi.

Sagovornici navode da je očigledno da NATO obećanjem o ujedinjenju zapravo želi da namami Beograd u klopku i saseče prijateljstvo i raskine sve veze sa Moskvom.

– Amerikanci, koji su praktično najglasniji u Alijansi, pokušavaju na sve načine da stave tačku na dalje produbljivanje odnosa Beograda i Moskve i postave tačku na balkansko pitanje – otkrivaju izvori.

Prema rečima sagovornika iz diplomatskih krugova, pritisak na Srbiju da se priključi NATO kao što su to učinile i čine okolne zemlje nikad nije bio jači. Istovremeno upozoravaju da nije slučajno što NATO uveliko raspoređuje oružje na granicama Rusije.

– Broj vojnika zemalja NATO i broj manevara koji se održavaju na granicama Rusije je u stalnom porastu. To sve treba da nas zabrine – upozoravaju sagovornici.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da će pritisci i ultimatumi biti sve intenzivniji.

– Srbiju, Milorada Dodika i RS, pored ove očekuje još sličnih ponuda uglavnom polupristojnih i vrlo nepristojnih. Odreći se Rusije i predati Kosovo Šiptarima, te potvrditi neprikosnoveni značaj NATO zemalja u oblikovanju i prekrajanju Balkana, biće u osnovi svih ponuda. Zapad gubi moć na Balkanu jer mu je Balkan samo bitan u kontekstu ruskog uticaja i nikako drugačije – objašnjava Galijašević.

Višegodišnja nastojanja NATO da ubedi Srbe da im se priključe nisu urodila plodom i zato su, kaže analitičar Dragomir Anđelković, promenili strategiju.

– Novi pristup im se svodi na to da nam poručuju da je u redu da budemo neutralni, ali da bismo stvarno bili neutralni, treba da se udaljimo od Rusije. To je zapravo velika prevara jer kad bismo se mi udaljili od Rusije, onda bismo izgubili podršku za odbranu RS i Kosova. NATO bi mogao lako da nas osakati, a onda tako osakaćene i da nas uvuče u svoje redove – zaključuje Anđelković.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da NATO hoće da nas stavi u svoj džep.

– Misle da im to pripada još iz doba Hladnog rata. A onda su rasturili Jugoslaviju, pa su se podsmevali međunarodnom pravu agresijom 1999. na nas i onda sad misle da je to dovoljno da oni imaju tapiju nad celim Balkanom. Ali u međuvremenu se promenio odnos snaga, tako da više ozbiljnih centara moći sada osporava pretendujuće gospodstvo Amerike. Mi nikada nismo pripadali nijednom vojnom savezu, dok svi oko nas jesu, i to treba da uvaže – objašnjava Jovanović i dodaje da je neutralnost deo našeg identiteta.

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …