Home / AKTUELNO / ODLIČNE VESTI IZ KRAGUJEVCA: Rusija omogućila da Fijat izađe na Evroazijsko tržište- Počinje izvoz!

ODLIČNE VESTI IZ KRAGUJEVCA: Rusija omogućila da Fijat izađe na Evroazijsko tržište- Počinje izvoz!

Fiat- KragujevacIzvoz kragujevačkog fijata u Rusiju po povlašćenim uslovima mogao bi da bude odobren već u maju, objavili su danas ruski mediji pozivajući se na izvore u ruskoj vladi.

Kako piše specijalizovani portal Lajfauto, pozivajući se na izvore iz vlade, postignut je dogovor Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije o izvozu kragujevačkog fijata, a zvanično odobrenje uvoza „fijata“ u Rusiju po povlašćenim uslovima trebalo bi da bude dato na majskom samitu Evroazijskog ekonomskog foruma, koji će biti održan u Astani.

Na tom samitu će, između ostalog, biti razmatrano i pitanje slobodne trgovine sa Srbijom.

Trebalo bi da bude odobren recipročan uvoz oko 5.000 vozila godišnje, što znači i da bi ruska vozila mogla da se uvoze bez carine u Srbiju, navodi taj portal.

Dnevni list Blic piše, pozivajući se na izvore iz ruske vlasti, da će biti formirane dve radne grupe, koje će koordinirati ovo pitanje – jedna iz Srbije i jedna koju će činiti predstavnici Evroazijskog ekonomskog saveza.

Jurij Armand, pomoćnik ministra za trgovinu Evroazijske ekonomske komisije (izvršnog organa istoimenog Saveza), kaže da će o pitanju uvoza automobila moći konkretnije da govori kada on bude odobren.

„U slučaju da bude doneta odluka o početku pregovora o bescarinskom uvozu automobila, mi ćemo u najkraćem roku pokušati da rešimo sva pitanja.

Trenutno ne mogu da kažem kada bi taj dogovor stupio na snagu, niti koju vrstu robe će sporazum o slobodnoj trgovini obuhvatiti.

Srbija trenutno ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i mislim da će pregovori o takvom ugovoru sa celim Savezom biti brzo završeni“, kazao je Armand.

Kiril Justinov, predstavnik za štampu ruskog Fijat-Krajslera kaže da se pregovori o uvozu fijatovih modela vode odavno.

„Dogovori na političkom i administrativnom planu se ne realizuju tako brzo kako biznis zahteva“, rekao je on.

Fijat na ruskom tržištu do sada nije imao preveliku prodaju, pošto je prodavao nešto manje od 6.000 vozila godišnje, ali je nudio samo dva modela – fijat 500 i grande punto, kojima bi uskoro mogao da se pridruži i kragujevački 500L.

Ekonomski analitičar Vladimir Bespalov ocenjuje da bi ovakva odluka mogla znatno da popravi poziciju Fijata na tržištu, te da bi moglo da se prodaje između 1.000 i 2.000 vozila ovog proizvođača mesečno, piše portal Lajfauto.

Sa druge strane, u Srbiju će krenuti ruska vozila, koja imaju dosta nižu cenu nego kad su u pitanju zapadnoevropski proizvođači.

Međutim, ruski analitičari smatraju da bi srpsko tržište moglo da bude važnije za proizvođače teretnih vozila, pogotovo što se ponovo, kako navode pozivajući se na izvore iz mešovite rusko-bugarske komisije, razmatra oživljavanje Južnog toka.

Portal Lajfauto piše da Bugarska pokušava da ubedi Evropsku komisiju da im odobri gradnju gasovoda koji je za sada obustavljen, a koji bi trebalo da vodi gas iz Rusije, preko Bugarske i Srbije, u Evropu.

„Za Rusiju to može da bude važna alternativa gasovodu koji vodi preko Ukrajine, koja se sada ne može smatrati ruskim partnerom“, rekao je Igor Juskov iz Fonda nacionalne energetske sigurnosti, prenosi taj portal.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …