Home / AKTUELNO / Olbrajtova otkrila: Putin sa slabijim kartama pobeđuje Zapad..

Olbrajtova otkrila: Putin sa slabijim kartama pobeđuje Zapad..

Sjedinjene Države nisu smele proglašavati svoju pobedu Hladnom ratu – izjavila je Medlin Olbrajt.

U intervjuu The Washington Post dodatno je ukazala i priznala:

„Zaista smatram da je bila greška što smo počeli da govorimo da smo pobedili. Ne, oni su izgubili i Hladnom ratu. Razlika nije samo semantička. Komunistički sistem je pretrpeo neuspeh“.

Olbrajt je ocenila da je Vladimir Putin „veoma uman“ i usredsređen na cilj, ali i „hladan gotovo kao reptil“.

Evocirala je svoj prvi susret sa Putinom, u vreme kada on još nije bio predsednik Rusije. Rekla je da je to bilo nas samitu OPEK na Novom Zelandu za vreme kojeg je za Bila Klintona bio priređen džez-koncert na kojem je on i plesao, a da „Putin nije sledio njegov primer“:

Bivša američka državna sekretarka ispričala da je upravo na kon raspada SSSR došla na čelo analitičkog centra koji se bavio „stanjem Evrope nakon Hladnog rata“ i otkrila:

„U našoj fokus-grupi bili su i ljudi sa kojima sam se srela nedaleko od Moskve. Tada je jedan od njih rekao da ga je sramota što je njnjegova zemlja bila supersila, a posdtala Bangladeš sa raketama“.

U tom kontekstu je za aktuelnog ruskog lidera rekal:

„Putin se identifikuje sa ljudima koji su tada osdećali da je Rusija izgubila dostojanstvo i veličinu. Uverena sam da on namerava da vrati veličinu Rusije“.

Posebno je naglasila da su ruske vlasti „izvrnule istoriju da bi dokazale da SAD nikada nisu uvažavale Rusiju i da je sve što su činileupereno protiv Rusije“.

U nastavku je rekla: „Putinov cilj nije da samo preporodi Rusiju, nego i da oslabi pozicije SAD u Evropi. Radi toga od nas udaljava demokratske zemlje. Za to obično koristi informacije. Putin ume da dobro igra partije sa slabim kartama u rukama. Rezultat se već vidi: Mađarska je za to dobar primer.

Olbrajt je agenciju Sputnik i globalni telekanal RT proglasila za „propagandističke medije i glavno sredstvo (Putinovog) informativnog rata“ kojeg treba da se boje zapadne zemlje.

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …