Home / AKTUELNO / OPASNOST OD POPLAVA- ĐENOVSKI CIKLON DONOSI NAGLO ZAHLAĐENJE: Od večeras PROMENA VREMENA!

OPASNOST OD POPLAVA- ĐENOVSKI CIKLON DONOSI NAGLO ZAHLAĐENJE: Od večeras PROMENA VREMENA!

oluja 2

Veoma obilne kiše i jake grmljavinske oluje očekuju se nad centralnim Mediteranom i u oblasti Jadrana.

Palo bi od 100 do 200 mm kiše po metru kvadratnom, lokalno i preko 300 mm, pa će postojati opasnost i od poplava.

Duvaće jak i olujni jugo, dok će na severnom Jadranu duvati olujna bura, ispod Velebita sa orkanskim udarima. Talasi će biti visine i preko 10 metara. U oblasti Alpa očekuju se veoma obilni sneg.

Inače, ciklon će doneti oblačnost sa Mediterana i sa jugozapada i Srbiji, pa se u naredna dva dana očekuje kiša, na planinama susnežica i sneg. Srbija i naše područje nalaziće se sutra u toplom sektoru ciklona, pa će temperature i dalje biti iznad proseka, na jugoistoku Srbije i do 16°C.

Od utorka će se naše područje nalaziti u hladnom sektoru ciklona, pa će zbog priliva osetno hladnijeg vazduha sa severa, doći do pada temperature, a kiša će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. U sredu postepeni prestanak padavina, a od četvrtka do kraja sedmice biće suvo.

Ciklon u Đenovskom zalivu formirao se kao posledica premeštanja veoma snažnog ciklona sa Atlantika preko Francuske.

Ovaj ciklon doneo je jugozapadnim predelima Francuske orkansku oluju sa udarima vetra i preko 160 km/h, pri čemu je nastala velika šteta, a orkanska oluja sa vetrovima i do 130 km/h pogodila je i severozapadnu obalu Španije.

Prethodnih dana nad severnim predelima Atlantika nalazio se ciklon. Centar ciklona bio je južnije od Islanda, a vrednost u pritiska u centru ciklona opala je na neverovatnih 930 mb, pri čemu se udari vetra bili uraganski i preko 200 km/h.

(EPK/weather2umbrella)

Check Also

Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i baš sada?

Posle današnjeg prihvatanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije od strane Srpske pravoslavne crkve, …