Home / AKTUELNO / OPASNOST SA PIJACE Pazite gde kupujete jestive gljive, među njima mogu da se nađu i SMRTONOSNE DVOJNICE

OPASNOST SA PIJACE Pazite gde kupujete jestive gljive, među njima mogu da se nađu i SMRTONOSNE DVOJNICE

Smene sunca i kiše pogodovale su rastu gljiva, a to automatski znači i povećanje rizika od trovanja jer jestive gljive, ali i njihove otrovne „dvojnice“ lako nalaze put do kupaca – čak i na pijaci!
Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
U sezoni „šumskog mesa“ valjevsko Gljivarsko društvo je uvek na oprezu, pošto nema godine a da se ne zabeleže bar pojedinačni slučajevi trovanja. Njegov predsednik Dragić Tomić „dežura“ na gradskoj pijaci gde se prodaju zeke, biserke i lisičarke, kako među njih ne bi „zalutale“ izuzetno opasne „dvojnice“ ovih vrsta gljiva.

– Biserke su veoma rizične jer se lako mogu zameniti sa vrlo otrovnim panterovkom.

Zeke su takođe rizične, ima ih preko 400 vrsta jestivih i otrovnih, pa ih i najveći stručnjaci teško determinišu. Karakteristično za zeke je da im boja šešira često varira, a kada pitam prodavce kako ih prepoznaju dobijam odgovor „po boji šešira“, iako je u tome najveća zamka – priča Tomić.

Po izveštaju infektologije valjevske bolnice, već je zabeleženo jedno, srećom lakše trovanje starijeg Valjevca koji je ubrao otrovnu, misleći da je jestiva gljiva.

Prošlog juna, međutim, zavodnicama se otrovala četvoročlana porodica u selu Popučke, misleći da bere a kasnije i da konzumira jestive lisičarke.

Pre četiri godine zabeleženo je 15 slučajeva trovanja za samo mesec dana, a najdrastičnije je bilo leta 2009. godine, kada se 25 berača otrovalo, a od posledica su umrle dve žene i jedan muškarac iz okoline Valjeva koji su jeli zelene pupavke misleći da su jestive zeke.

– Najveći problem je što ljudi po selima nisu edukovani i što se često rukovode time da svake godine pečurke beru na jednom mestu. To je, međutim, zabluda jer jedne sezone tu gljive mogu biti jestive, a već sledeće otrovne.

Prepoznavanje je posebna vrsta problema jer mnoge jestive gljive imaju svoje „dvojnice“ među otrovnicama, koje su gotovo istovetne. Na taj način i dolazi do najvećeg broja trovanja – objašnjava predsednik Gljivarskog društva.

Tomić dodaje da berači i prodavci posebno moraju da obrate pažnju na zelenu pupavku, koja raste na svim mestima a smrtonosna količina ove „ubice“ među gljivama je tek 20 grama.

Razlike koje život znače između jestivih i otrovnih gljiva „dvojnika“.

Jestiva biserka i otrovna panterovka imaju smeđe šešire, bele listiće i dršku sa prstenom. Kod panterovke meso je uvek belo, dok kod biserke pocrveni. Jestiva sunčanica je paperjasta, dok jer njoj slična otrovna pupavka čvršća i više glatka.

Za razliku od pupavke, sunčanica ima prsten. Jestive lisičarke rastu ispod lišća, dok slične otrovne zavodnice rastu busenasto na panjevima.

(Agencije)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …