Home / AKTUELNO / Ostvaruju se crne slutnje: „Belo more“ iz Bosne koje ubija ribe i širi nesnosan smrad stiže i do Save, šta sledi..? (VIDEO)

Ostvaruju se crne slutnje: „Belo more“ iz Bosne koje ubija ribe i širi nesnosan smrad stiže i do Save, šta sledi..? (VIDEO)

Mrlja sa toksičnom hemikalijom koja se izlila iz fabrike sode u reku Spreču u Bosni stigla je u Šamac, a uskoro preko reke Save stiže i u Srbiju. Ovakav razvoj situacije očekuju u Agenciji za zaštitu životne sredine u kojoj su već preuzeli vanrednu kontrolu i praćenje situacije.

Ono što brine je to što je zbog svega toga neizvesno kakvu ćemo vodu piti u narednom periodu i kako će se to odraziti na biljni i životinjski svet u našim vodama.

U Bosni je, nažalost, došlo do masovnog pomora ribe, zbog koga se širi nesnosan smrad, a nisu isključene ni zaraze. Pripremljeni za ovakve situacije, u Agenciji su uspostavili vanredni monitoring kvaliteta vode reke Save na granici između Jamena i Šapca čim su dobili informaciju od vodne inspekcije. Oni su na terenu i očekuju da „ovaj talas“ dođe i kod nas.

– Ovaj talas će doći jer sve reke teku nizvodno, a Srbija je nizvodno na toku reke Save od mesta uliva pomenutog zagađenja – kažu u Agenciji gde dodaju da još nemaju informacija o tome kako će se to odraziti na kvalitet vode i živi svet jer ne znaju koje su zagađujuće materije u pitanju.

Uzorci vode tek treba da budu dopremljeni u laboratoriju u Beograd na dalju analizu.

Međutim, prema pisanju bosanskih medija, u pitanju su hloridi i sulfati iz fabrike sode. Nakon pucanja nasipa na fabrici stanovnici su primetili masne mrlje, beličastu boju reke i, nedugo zatim, uginulu ribu koja pluta na talasima. Ribolovci i ekološka udruženja javljaju da je zagađenje očito, i to ne samo vode i zemljišta, nego i vazduha.

Uprava opštine Modriča, preduzela je neophodne aktivnosti, pa su službe Civilne zaštite, ekološke inspekcije Voda Srpske na terenu i prate situaciju.

– Danas smo dobili informaciju da vidiljvih tragova na reci Bosni, za sada nema i da se to zadržava negde oko Kotorskog. I kontrolu uzorkovanja reke Bosne, stalno pratimo, tako da je situacija, na nekom nivou trenutne zagađenosti, same Bosne, kao što i jeste bila do sada – istakao je Nikola Savić, zamenik načelnika opštine Modriča za RTRS.

Tek juče je ustanovljeno da su PH vrednosti u Doboju uobičajene, odnosno da se približavaju uobičajenim koje Bosna ima.

Situaciju prate službe Civilne zaštite, ekološke inspekcije i Vode Srpske.

Iz Poljoprivrednog instituta Srpske navode da su potrebne detaljne analize poljoprivrednog zemljišta uz korita reke u kojima je tekla zagađena materija. U ovakvim situacijama posledice mogu da budu i od dve do 30 godina, zavisno od veze korita reke i podzemnih voda, ali i od toga koji su zagađujući segmenti najprisutniji.

– Može to da bude dugoročno, nekoliko godina. Može ako se brzo razlaže i u zavisnosti od sposobnosti samoprečišćavanja vode. Može i kraće da traje. To je stvar analiza – objasnio je je Čedomir Crnogorac, profesor geografskih nauka na PMF-u u Banjaluci.

Zbog svega ovoga, postoji opravdan strah kod građana.

Pogledajte video:

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …