Home / AKTUELNO / Ovo će svaka firma od sada morati da ima: Novine u Pravilniku o bezbednosti na radu iznenadiće mnoge!

Ovo će svaka firma od sada morati da ima: Novine u Pravilniku o bezbednosti na radu iznenadiće mnoge!

Foto: tehnomerkur.rs, herak.hr
Foto: tehnomerkur.rs, herak.hr

Nedavno je stupio na snagu Pravilnik o načinu pružanja prve pomoći na radnom mestu, a među najvažnijim odredbama izdvajaju se ta da poslodavci u Srbiji imaju rok od dve godine da osposobe zaposlene za pružanje prve pomoći i da odmah moraju da nabave ormarić za prvu pomoć.

Prema novom Pravilniku, firme su dužne da obezbede pružanje prve pomoći i za to osposobe odgovarajući broj zaposlenih, kao i da obezbede sredstva i opremu za pružanje prve pomoći uzimajući u obzir procenjene rizike, tehnološki proces, organizaciju, prirodu i obim procesa rada, broj zaposlenih koji učestvuju u procesu rada, broj radnih smena, broj lokacijski odvojenih jedinica, učestalost povreda na radu i udaljenost do najbliže medicinske ustanove.

Kako ne bi zavisili isključivo od pozivanja medicinske pomoći, prva pomoć mora u svakom trenutku i na svim lokacijama da bude na dohvat ruke zaposlenima, piše ekapija.com.

Pravilnik koji je donet u sladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu predviđa da za pružanje prve pomoći moraju biti osposobljeni rukovodioci, kao i najmanje 2 odsto od ukupnog broja zaposlenih u jednoj radnoj smeni ili lokacijski odvojenoj jedinici.

Broj obučenih mora da bude takav da u svakoj radnoj smeni ili odvojenoj lokaciji, pogotovo na mestima rada sa povećanim rizikom, bude prisutan najmanje jedan zaposleni koji ima završeno osnovno osposobljavanje za pružanje prve pomoći.

Osnovno osposobljavanje predviđa prolazak teorijskog i praktičnog programa u skladu sa procenjenim rizicima na radnom mestu. Program će obuhvatati osnovno osposobljavanje iz prve pomoći za sva radna mesta u radnoj okolini (šest školskih časova) i napredno osposobljavanje iz prve pomoći za radna mesta sa povećanim rizikom (12 školskih časova).

Ovo osposobljavanje će da se vrši na svakih pet godina, a od obučavanja će biti oslobođeni oni koji su ranije položili ispit iz prve pomoći i zdravstveni radnici.

Svi zaposleni moraju da znaju ko je određen i osposobljen za pružanje prve pomoći dok na radnim mestima sa povećanim rizikom svi zaposleni moraju biti osposobljeni da sami sebi pomognu ukoliko im stanje to dozvoljava.

Sredstva i oprema

Na svakih 20 zaposlenih treba da ide po jedan zidni ormarić ili prenosiva torba (za rad na otvorenom) koji treba da sadrži komprese od gaze, sterilne gaze, kaliko zavoje, lepljivi flaster na koturu, lepljivi flaster sa jastučićem, trougao maramu, iglu sigurnicu, makaze sa zaobljenim vrhom, rukavice za jednokratnu upotrebu, pamučnu vatu, nejodno antiseptičko sredstvo za kožu i specifikaciju sadržaja.

Na svakih 100 zaposlenih, neophodni su još po jedan ormarić ili torba.

U ormariću ili torbi mora da stoji i uputstvo za pružanje prve pomoći, a isto mora da bude istaknuto u prostorijama firme na vidnom i lako uočljivom mestu.

Na spoljašnjoj strani ormarića mora da se nalazi znak crvenog krsta i označene adrese i brojevi telefona najbliže službe hitne pomoći i zdravstvene ustanove, zdravstvene ustanove koja pruža specifične usluge za pojedine povrede (npr. Centar za trovanja, Centar za opekotine itd.), najbliže policijske stanice i vatrogasne službe, ali i imena zaposlenih određenih i osposobljenih za pružanje prve pomoći.

Pomenuti Pravilnik se ne primenjuje na brodove unutrašnje plovidbe i pomorske brodove.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …