Home / AKTUELNO / Ovo je gardista koji je zadivio Putina..

Ovo je gardista koji je zadivio Putina..

Poručnik Đorđe Simić (28), komandir egzercira Garde, čovek koji je dobio najviše ovacija na vojnoj paradi. On i njegove kolege zadivile su veštinom rukovanja oružjem i samog predsednika Rusije Vladimira Putina.

500
Simić kaže da učešće u paradi, uz Putinovo prisustvo, za njega ima ogroman značaj, jer mu je i deda svojevremeno bio oficir u ruskoj vojsci. Tvrdi da nije imao tremu pošto su njegove kolege gardisti i on savršeno uvežbani, ali se plašio da zbog kiše neki od stotinu najkomplikovanijih pokreta sa poluautomatskom puškom M59-66 neće biti besprekorno izveden, prenosi Informer.

A put do savršenog izvođenja ove strojeve radnje do tih pet minuta slave koliko je trajao egzercir bio je kratak.

– Spremali smo se oko dve nedelje, ovde u kasarni na Dedinju i na generalnoj probi pred paradu. Svakog dana po osam sati. To je za tako komplikovanu strojevu radnju veoma kratko, ali posvećenošću i predanošću starešina, maksimalnim zalaganjem podoficira i vojnika koji su učestvovali uspeli smo da izvršimo zadatak – vojnički precizno na početku razgovora kaže poručnik Simić.

Iako je iza njega oko 25 egzercira kojima je do sada komandovao, ovaj, održan na Vojnoj paradi, kaže, predstavljao je posebnu obavezu i čast.

– Obaveza, ponos, čast! Ako bih sa tri reči morao da opišem kako je sve izgledalo, onda bi to bile upravo te reči! Znate, nije mala stvar učestvovati na vojnoj paradi… To ni sa čim ne može da se meri! Jedinstven osećaj… – prenosi utiske Simić dan pošto je održana parada u kojoj su se Srbija i njena vojska svetu predstavile u najboljem svetlu.

Upitan šta mu je prolazilo kroz glavu dok su u pozadini išli zvuci kompozicije “Opraštanje slovenskih žena” ruskog kompozitora Vasilija Agatkina i dok je publika oduševljeno klicala na svaki pokret, on ističe da je sve vreme bio potpuno koncentrisan na zadatak, piše Informer.

– Svi gardisti u tom trenutku jedino misle na zadatak i kako da ga maksimalno izvedu. Trema? Nema toga, sem možda one pozitivne koja iz svih izvuče ono najbolje. Vidite, gardista ne može da se bude tek tako, već oni najistrajniji, najposvećeniji i najuvežbaniji. Zato sam, kao prvi među jednakima, imao potpuno poverenje u sve učesnike egzercira – ističe komandir.

500

Jedna stvar je, ipak, priznaje poručnik Simić, unosila blagu bojazan da nešto ne krene po zlu.

– To je bila kiša. Iako su gardisti istrenirani da nastupe po bilo kakvom vremen, danju ili noću, prošlo mi kroz da se ne dogodi da nekome ispadne puška, pošto je lakovana, a kao što se zna, gardisti nose rukavice. Ali čvrsta gardijska ruka nije popustil, pa smo uspešno završili tačku – priča Simić.

Za kraj razgovora, komandir prvog voda u gardijskoj četi i zamenik komandira četa ističe da je svemu dodatnu simboliku dalo i to što je potomak ruskog oficira.

– Deda po stricu je bio ruski oficir, pa su i zbog toga egzercir i vojna parada za mene imali posebnu vrednost- zaključuje mladi poručnik.

Check Also

FRANCUZI ŠOKIRANI: U SRBIJI ISELJAVAJU 20.000 LJUDI ZBOG 312 RADNIH MESTA!?

Francuska nacionalna televizija, u udarnom terminu, kritikovala je projekte Rio Tinta u Srbiji. Posebno je …