Home / AKTUELNO / „OVO JE PORUKA AMERICI“: RUSKI NUKLEARNI BOMBARDERI SLETELI U VENECUELU (VIDEO)

„OVO JE PORUKA AMERICI“: RUSKI NUKLEARNI BOMBARDERI SLETELI U VENECUELU (VIDEO)

Dva nuklearna bombardera „Tupoljev 160“ sletela su na aerodrom u Karakasu kako bi prisustvovali vojnoj vežbi u Venecueli.

Tzv. „blekdžek“ bombarderi deo su združene vojne vežbe Rusije i Venecuele, koja je organizovana kako bi pokazala rastuću vojnu moć Moskve i učvrstila moć kontroverznog venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, smatra britanski „Gardijan“.

Bombarderi su sleteli na aerodrom u Karakasu u ponedeljak ujutru, a ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez istakao je da „ruski avioni ne predstavljaju provokaciju“.

– Mi stvaramo mir, a ne rat – rekao je Lopez za državnu televiziju VTV.

Ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zameski istakao je da dolazak ruskih bombardera „predstavlja nastavak veoma plodonosne vojne saradnje dve zemlje, započeto još 2005. za vreme pokojnog Uga Čaveza“.

Međutim, da su ruske aktivnosti u američkom komšiluku sve samo ne mirotvorne, smatra Harold Trinkunas, specijalista za Venecuelu pri univerzitetu Stenford.

– Ruski uticaj i aktivnosti u Venecueli nisu novost, ali je tajming veoma sumnjiv. Raspoređivanje bombardera je najverovatnije signal ruske podrške Madurovom režimu, i to u vreme kada i RUsija i Venecuela doživljavaju period visokih tenzija u odnosima sa SAD. Rusija je poslednjih godina sve češće praktikovala vojne operacije na udaljenim krajevima sveta, a ovaj manevar u Venecueli potvrđuje taj šablon. Ovo je definitivno poruka za SAD – rekao je Trinkunas, a prenosi „Gardijan“.

Američki ministar odbrane Džejms Matis je ranije ove godine izjavio da je Nikolas Maduro „neodgovorni despot koji vodi zemlju u propast, te da će na kraju morati da ode“.

Kritike nije štedeo ni predsednik SAD Donald Tramp, koji je izjavio da „postoji mnogo opcija rešavanja venecuelanske krize“, i zatim dodao:

– Ne isključujem ni vojnu opciju.

Nikolas Maduro je, nakon velike ekonomske krize koja je zemlju gurnula u katastrofalnu situaciju, za sve probleme okrivio SAD i njihov „ekonomski rat protiv Venecuele“. Nedavno je otputovao u Moskvu, gde je dogovorio poslove i investicije u iznosu od šest milijardi dolara, nadajući se da će to pomoći stabilizovanju razorene ekonomije u Venecueli.

Veče pre dolaska ruskih bombardera, Maduro je održao govor u kome je optužio SAD za „pokušaj remećenja demokratskog života u Venecueli“.

S druge strane, portparol Pentagona Robert Mening nazvao je ruski manevar u Venecueli „neprikladnim, imajući u vidu humanitarnu tragediju koja se dešava u toj južnoameričkoj zemlji“.

– Za razliku od RUsa, mi smo poslali bolnički brod kako bismo zbrinuli sve izbeglive koje su iz Venecuele pobegle u susednu Kolumbiju. To je razlika između nas i RUsije, koja kao odgovor na krizu koju je izazvao jedan čovek šalje bombardere umesto humanitarnu pomoć – zaključio je Mening.

Pogledajte video:

 

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …