Home / AKTUELNO / Penzioneri, požurite: Uz staru ličnu kartu samo još par dana moći ćete da dižete novac

Penzioneri, požurite: Uz staru ličnu kartu samo još par dana moći ćete da dižete novac

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER
Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Iako su stare papirne lične karte važile do 31. decembra prošle godine, građani i dalje mogu da podnose zahtev za njihovo izdavanje na novom biometrijskom dokumentu.

U skladu s tim i Narodna banka Srbije je, bankama produžila rok za isplatu penzija klijentima sa starim trajnim ličnim kartama.

Policija lične karte i potrebno državljanstvo izdaje po hitnom postupku. Od 14. aprila 2008. godine, kada se počelo sa idzavanjem nove lične karte, pa do 15. maja ove godine, MUP je pokazuju podaci, izdao 9.728.267 biometrijskih ličnih karata – piše Politika.

Podsećamo da i 10. juna ističe rok i za zameni starih papirnatih vozačkih dozvola biometrijskim dokumentom. Vozači dokumente mogu da zamene i nakon roka, ali u međuvremenu ne smeju da voze sve dok imaju stari dokument.

Za zamenu vozačke dozvole potrebna je potvrda da su plaćene sve takse, ranija dozvola izdata na starom obrascu, važeća lična karta i zahtev za zamenu trenutne vozačke dozvole. Vozački dokument izdaje se u roku od sedam dana, ili putem E-uprave onlajn, za šta je potrebna čipovana lična karta.

Ukoliko zahtev za izdavanje nove dozvole podnosi osoba starija od 65 godina, ili ako je izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, potrebno je priložiti i novo

lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i vozilima kategorije koje se zahteva za izdavanje vozačke dozvole, koja ne sme biti starija od šest meseci.

Oni koji posle 10. juna budu zatečeni u vožnji sa starom dozvolom moraće da izdvoje od 6.000 od 20.000 dinara, uz dva kaznena poena, ako je prošlo manje od šest meseci od isteka dozvole. Za duži period kazna je od 15.000 do 30.000 dinara, uz pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom.

Prema nekim procenama u našoj državi ima još oko 300.000 vozača sa starim dozvolama.

(Telegraf.rs / Politka)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …