Home / AKTUELNO / PLjAČKA DECENIJE: Galenika pokradena za 60 miliona evra.. Evo ko stoji iza svega..

PLjAČKA DECENIJE: Galenika pokradena za 60 miliona evra.. Evo ko stoji iza svega..

500

Kako je DS odbio registraciju vakcine za Svinjski grip!

Farmaceutski gigant je još davne 2011. s kubanskim Centrom za molekularnu imunologiju (Cimab) iz Havane, a preko zastupnika kompanije „Vama” Zorana Vujovića, potpisala ugovor o otkrivanju poslovnih tajni, nakon čega je trebalo da se potpiše i komercijalni ugovor o proizvodnji slavne kubanske vakcine „CIMAvax” u Srbiji. Međutim, direktorka Agencije za registraciju lekova Tatjana Šipetić kubanskoj vakcini zabranila je registraciju.

Vest da je država Srbija povećala svoj udeo u „Galenici” na čak 90 odsto kada je na skupštini akcionara kompanije doneta odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države, u vrednosti od 14,696 milijardi dinara (reč je o potraživanjima države od 10,9 milijardi dinara i 3,794 milijarde dinara JP „Srbijagasa”), kao i najava da bi početkom septembra država „Galeniku” na javnom tenderu mogla da ponudi na prodaju samo su podstakle na razmišljanje o ruiniranom i uništenom farmaceutskom gigantu i onoj staroj srpskoj: šta se tačno valja iza brda? Budući da u Srbiji gotovo na nedeljnom nivou jedna afera zatrpa drugu, mnoge ostanu nedorečene u javnosti, a bogami i u sudskim i istražnim postupcima. Mnoge čak ne dođu do te faze…

Bilo kako bilo, uprkos procesuiranju socijalističkog kadra i pokušajima dokazivanja njihove uloge u razvlačenju „Galenike” (budući da se celokupna krađa i uništavanje tog giganta svelo na nekoliko kupljenih statua), ostalo je mnogo zakulisnih političkih priča koje upućuju uvek na jedno – nekome odgovara slaba i uništena „Galenika”!

 

Najverovatnije je u pitanju neki farmaceutski magnat koji će sada „Galeniku” kupiti za budzašto i povećati svoj ulog na srpskom tržištu. Sve to morala je za strani ceh da logistički pomogne i omogući država vlast.

To svakako nije posao od godinu, dve ili tri. Uništavanje giganta trajalo je više od decenije. Međutim, jedan od najočitijih a slabo otkrivenih primera isisavanja života i para iz „Galenike” jeste projekat – kubanskih vakcina. Za taj projekat su postojale sve predispozicije, mogućnosti, veze, dogovori, čak i početni ugovor. Ali on nikada nije realizovan. Ko je sve to stopirao? Pa, politika. Za čiji ceh? Saznaćemo čim se objavi kome je na kraju „Galenika” prodata.

Naime, „Galenika” je još davne 2011. s kubanskim Centrom za molekularnu imunologiju (CIMAB) iz Havane, a preko zastupnika kompanije „Vama” Zorana Vujovića, potpisala ugovor o otkrivanju poslovnih tajni koji je otvorio vrata za dalje potpisivanje komercijalnog ugovora o proizvodnji slavne kubanske vakcine „CIMAvax”, svetski poznatog leka protiv raka pluća. Međutim, prvo je vakcinu trebalo registrovati u Srbiji…

Svinjski grip se širi

Nakon registracije leka, u koji se sada, sedam godina kasnije, kunu i Amerikanci i Kinezi, „Galenika” je trebalo da počne da proizvodi tu terapijsku vakcinu u Srbiji. Međutim, tadašnja direktorka Agencije za registraciju lekova Tatjana Šipetić, kadar Demokratske stranke, koja je inače na čelu Agencije bila i u trenutku kada su u Srbiju uvezene famozne „Novoartisove” vakcine protiv svinjskog gripa, registraciju je nekoliko puta glatko odbila!

Ekspres.net

Check Also

EVROPA POSTAVILA KLOPKU ZBOG KOJE ĆE HRVATSKA NESTATI!? EVO O ČEMU JE REČ!

Oni koji odlaze iz Hrvatske kao razloge najčešće navode nemogućnost pronalaska posla ili nezadovoljstvo poslom …