Home / AKTUELNO / Pobegli od Putina i sakrili pare u London ENGLEZI IM SADA OTIMAJU SVE

Pobegli od Putina i sakrili pare u London ENGLEZI IM SADA OTIMAJU SVE

Velika Britanija je dugo važila za bezbedno utočite tajkunima i ostalim bogatašima, uključujući ruske oligarhe i njihovu decu. To je pod znakom pitanja posle trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja jer London preispituje vize koje ima 700 bogatih Rusa, a istovremeno traži način da im oduzme i zadrži što više novca.

Devet od 25 najbogatijih Rusa ima udeo u barem jednom posedu u Velikoj Britaniji, a to nije obična imovinska lista: na njoj su i najveća privatna rezidencija u Londonu posle posle Bakingemske palate, kao i fudbalski klubovi Čelzi i Arsenal.

Međutim, prema novim odredbama nadležni mogu da zaplene imovinu ukoliko se njena vrednost ne poklapa sa prihodima vlasnika.

Džejms Flečer, specijalista u londonskoj advokatskoj firmi “Fajv Sent Endruz hil”, kaže da je malo verovatno da će se tako nešto dogoditi milijarderima sa višestrukim prihodima, ali da ipak sve zavisi od toga koliko lako može da se pratiti izvor bogatstva.

“Ako je izvor prihoda zamršen, onda bi mogli da ga smatraju nejasnim”, dodaje on.

Zasad nema naznaka da je pod istragom bilo koji od devet najbogatijih Rusa sa adresom u Britaniji. Portparol Ališera Usmanova, koji u Britaniji između ostalog poseduje vile Sari, vredne više od 100 miliona dolara, i udeo u Arsenalu, rekao je da milijarder ima “sva neophodna dokumenta”.

Roman Abramovič – 13,7 mlrd dolara, od toga 4,3 mlrd u Britaniji

Između ostalog, bivši guverner Čukotske oblasti poseduje dve milijarde dolara težak udeo u gigantu čelične industrije “Evrazu”, vilu u Kensingtonu, udeo u mobilnoj mreži Trufon, udeo u fudbalskom klubu Čelzi itd.

Ališer Usmanov –  15 mlrd dolara, 1,1 mlrd u Britaniji

Usmanov ima udeo od 927 miliona dolara u fudbalskom klubu Arsenal, a u Britaniji poseduje i dve vile vredne 100 miliona.

Mihail Fridman – 13,4 mlrd dolara, 964 miliona u Britaniji

Fridmanova 872 miliona dolara uložena su u lanac prodavnica zdrave hrane “Holand i Baret”, koji ima više od 1.300 prodavnica u 16 zemalja. Tu je i 92 miliona dolara vredna vila u Hajgejtu, predgrađu Londona. U isti lanac prodavnica zdrave hrane je uložio i German Kan.

Aleksej Kuzmičev – 6,79 mlrd dolara, 439 miliona u Britaniji

Partner u “Alfa grupi”, Kuzmičev takođe ima udeo u lancu “Holand i Beret”.

Petar Aven – 5,71 mlrd dolara, 281 u Britaniji

Aven je međunarodni biznismen, ekonomista i političar. On je šef Alfa banke, najveće ruske komercijalne banke, a u Britaniji je uključen u biznis zdrave hrane s centrom u Nanintonu.

Andrej Gurjev – 4,20 mlrd dolara, 125 miliona u Britaniji

Gurjev poseduje drugu najveću rezidenciju posle Bakingemske palate u Britaniji. Luksuzna Ujedinjenom Kraljevstvu u bogataškom predgrađu, kao i penthaus u Kuli Sveti Džordž, osmom najvećem neboderu u zemlji.

Oleg Deripaska – 4,58 mlrd dolara, 80 miliona u Britaniji

Ruski kralj aluminijuma poseduje vilu u bogataškoj Belgraviji u zapadnom Londonu.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …