Home / AKTUELNO / POČELO RASPARČAVANJE: I Kalifornija podnela zahtev za otcepljenje..!

POČELO RASPARČAVANJE: I Kalifornija podnela zahtev za otcepljenje..!

500

Predlog da se američka savezna država Kalifornija otcepi od Amerike i službeno je predan Kancelariji državnog sekretara SAD.

Ukoliko ovaj predlog prođe pravno-administrativne procedure, mogao bi da pokrene referendum o otcepljenu ove savezne države od ostatka SAD.

Ovu inicijativu pokrenula je grupa „Kampanja za nezavisnost Kalifornije“, koja je prikupila čak 600.000 glasova građana ove države koji žele otcepljenje od Amerike.

Ukoliko ova inicijativa prođe, a analitičari smatraju da ima velike šanse, već u martu 2019. godine mogao bi da bude raspisan referendum na kojem će građanima biti postavljeno ovo pitanje:

„Da li bi Kalifornija trebala postati slobodna, nezavisna i suverena država?“

Prema Ustavu SAD, da bi referendum bio legitiman, on mora da ispuni uslove, što znači da na njega izađe minimalno 50 posto biračkog tela, te da za „Da“ glasa bar 55 posto građana koji izađu na referendum.

Ukoliko bi se gore nabrojani uslovi ispunili, bio bi podnet zahtev za prijem u članstvo Ujedinjenih nacija, navodi NBC.

Broj građana Kalifornije koji žele nezavisnu državu raste iz godine u godinu, pa je prema poslednjoj anketi, urađenoj ove sedmice, čak 32 posto građana ove savezne države izrazilo želju za otcepljenjem. Poređenja radi, u 2014. godini samo 20 posto građana je bilo za otcepljenje.

Pobedom Donalda Trampa na izborima u SAD, situacija u Kaliforniji dodatno je usijana.

Naime, upravo je Kalifornija bila glavno uporište Hilari Klinton, koja je na izborima za predsednika SAD prošle godine u Kaliforniji dobila čak 4.269.978 glasova više od Trampa.

Tramp je poprilično omražen u Kaliforniji, pogotovo nakon što je ove sedmice naredio izgradnju zida sa Meksikom.

U Kaliforiniji živi ogromna zajednica Meksikanaca, koji čine čak 38,8 posto ukupnog stanovništva ove države.

S obzirom na Trampa i njegov neprijateljski stav prema Meksikancima, kao i činjenicu da ni među ostalim stanovništvom Kalifornije nije popularan, nije isključena mogućnost da ova savezna država istupi iz SAD.

Međutim, nije samo Kalifornija ta koja želi da istupi iz zajedničke države.

Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, u Teksasu je ponovo oživela ideja da se i ova država otcepi od Amerike.

(Agencije)

Check Also

UDARNA VEST! ERDOGAN OBJAVIO: RAT JE POČEO

Ovo što se sada dešava u sirijskom Idlibu može se nazvati ratom, izjavio je turski …