Home / AKTUELNO / Pogledajte kako ovaj mladi poljoprivrednik od muke i besa kida zdrave breskve: Šta ću, kad ne vrede ništa! (VIDEO)

Pogledajte kako ovaj mladi poljoprivrednik od muke i besa kida zdrave breskve: Šta ću, kad ne vrede ništa! (VIDEO)

Toni-Kalajzic-620x350
Nema šta više da čekam… – napisao je na svom Fejsbuk profilu Toni Kalajžić, mladi poljoprivrednik iz Vrgorca u Hrvatskoj, pre nego što je počeo da seče stabla bresaka koje uzgaja.

Cena koju za ovo voće (i ne samo ovo) nudi uvoznički lobi premala je, pa se zato Kalajžić odlučio na ovaj očajnički potez, prenosi N1.

Godinama, poznato je, uvoznički lobi tera ljude da prodaju svoje proizvode u bescenje.

Lako je kod jednogodišnjih kultura, ali kod višegodišnjih kultura potrebne su godine da dođu na rod i jako su osetljive, poput Kalajžićevih bresaka. A otkupna cena i mogućnost plasmana sve su gori.

Ovaj čovek već punih 20 godina živi isključivo od poljoprivrede:

– Ja sam 1980. godište, živim u Dusini, imam troje dece i ne radim

nigde, radim na svojoj zemlji. A ne mogu da spojim kraj s krajem – kaže Kalajžić. – Vozio sam u petak u Split, na zelenu pijacu, voće i od petka u 2 popodne do subote ujutro prodao sam samo 7 gajbi, propalo mi je voća vrednog najmanje 1.000 evra. Zašto?

Hladnjače su pune uvoznih bresaka, zelena mafija diktira pravila igre… trgovački lanci nude 4 kune (oko 66 dinara) za naše breskve, a prodaju ih vama i za triput više. Ne mislim da mogu da ispravim krivu Drinu i meni ne treba ni dinar podsticaja, želim samo da naš proizvod ima koliko-toliko pristojnu cenu – kaže ovaj poljoprivrednik koji, osim bresaka, uzgaja i grožđe, nektarine, jabuke, šljive…

Ne tražim i ne očekujem da će mi kupiti breskvu za 11 kuna (oko 181 dinar), ali neka reše tržište, neka ograniče količinu voća koje dolazi iz uvoza, a čiji se kvalitet s ovim našim ne može upoređivati – kaže Kalajžić koji, nakon 20 godina rada na zemlji razmišlja da “ostavi sve i ode u Nemačku”.

– Surova stvarnost naših poljoprivrednika koji se ne mogu boriti protiv zelene mafije. Gorčina je toliko jaka da su spremni da iseku stabla breskve u punom rodu. Teška nas budućnost čeka kraj jakog uvoznog lobija.

Bitno da mi spašavamo konglomerate dok naš poljoprivrednik pati. E, moj narode… – komentarisao je ovaj zaista tužan prizor i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, piše N1.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs / Izvor: maslina.slobodnadalmacija.hr)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …