Home / AKTUELNO / Poplave su nam donele velike nevolje: POJAVILE SE OTROVNE PEČURKE, OD SAMO 20 GRAMA UMIRE CELA PORODICA!

Poplave su nam donele velike nevolje: POJAVILE SE OTROVNE PEČURKE, OD SAMO 20 GRAMA UMIRE CELA PORODICA!

pecurke-vrganji

Toplo i kišno vreme pogodovalo je rastu pečurki, jestivih i otrovnih, u šumama Pomoravlja, Resave i Levča, a lekari toksikolozi i infektolozi, upozoravaju na oprez zbog trovanja od kojih neretko stradaju cele porodice.

Trovanje često ima smrtonosni ishod, napominju lekari.

Na infektivnom odelejnju Opšte bolnice u Ćupriji, gde dolaze pacijenti sa teškim oblicima trovanja i koji se odatle uglavnom transportuju u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja u Beogradu, jedinu ustanovu za to u Srbiji, kažu da “nema otrovanih”.

Lekari u Domovima zdravlja, kažu da je bilo “lakših oblika trovanja i koji su lečeni ambulantno”.

Sa rastom pečurki, raste i broj otrovanih i mogu se očekivati u narednom periodu, podsećaju lekari i savetuju da se “ne konzumiraju gljive iz prirode” – da ih ne beru i ne jedu, posebno oni koji ih dobro ne poznaju.

U prirodi pored jestivih, rastu i otrovnice i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna i eto zla, podsećaju lekari.

Među najotrovnijima stručnjaci i lekari ubrajaju zelenu pupavku (amanita phalloides) koja kod dece “izaziva smrtnost u gotovo sto odsto slučajeva, kod starijih u 50 odsto.

Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive”.

Toksičnost “želene pupavke” se ne smanjuje termičkom obradom (kuvanjem ili pečenjem), niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja: mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja.

(Tanjug)

Check Also

SRBIJA NA NOGAMA! ZAKON O EKSPROPRIJACIJI- ILI KAKO DA OSTANETE BEZ KUĆE ZA PET DANA!

Srbija je proteklih dana bila i biće na nogama. Činilo se da smo uspavani i …