Home / AKTUELNO / Posle fabrike guma koja zapošljava 1500 ljudi, dolaze još 3 kineske kompanije

Posle fabrike guma koja zapošljava 1500 ljudi, dolaze još 3 kineske kompanije

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije “Šandong Linglong” u Zrenjaninu potpisan je danas, a predsednik Aleksandar Vučić kaže da se očekuje ugovor.

“Za ovo živite i za ovo radite, znam da će Zrenjanici svi da prate moju posetu Kini, imamo još 25 dana da u mom i prisustvu kineskog predsednika Ši Đinpinga bude potpisan ugovor. Tada će Zrenjanin moći da se raduje, i ceo Banat, ovo je ogromna stvar ne samo za njih nego i celu našu zemlju”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, svuda u regionu, i dobrom delu Evrope, objavljena je vest da Kinezi ulažu u Srbiju više od 800 miliona evra i da će u “našem Zrenjaninu praviti 13 miliona komada guma godišnje”.

“Zrenjanin je imao i sreće, ovde je gospodin Đao, vlasnik kompanija za proizvodnju cinka, i izabrali su lokaciju u Zrenjaninu, pa će i oni ovde da ulažu”, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Đaova kompanija će zaposliti još 500 ljudi.

“Poljska i Češka i Slovačka nam je bila konkurencija za fabriku guma. Vang je bio blizu Poljske, video sam ja, crtao mi Poljsku, ali smo se borili i rekao sam da ćemo ponuditi najbolje uslove”, rekao je.

Vang dovodi još tri kompanije u Srbiju?

Vučić je kazao da od Vanga ima obećanje da će dovesti još tri kompanije u Srbiju.

“Li je malo preterao, nije moja zasluga, nego naših kineskih prijatelja, predsednika Sija i brata Lija. Kada se sve uradi i završi nema kod Kineza igre, oni su ozbiljni ljudi i kad pred Sijom potpišemo, nema igre. Kad predsednik Kine naredi, kad Centralni komitet Komunističke partije potpiše, Zrenjaninci mogu mirno da spavaju”, naveo je Vučić.

“Za razliku od svih drugih, koji Kineze poštuju, mi, Srbi, ih volimo, kao iskrene prijatelje. Bili su sa nama kad god je bilo teško, poštuju našu malu državu, ulažu novac gde niko nije hteo da uloži. Oni su došli i spasili nam železaru, zadržali 5.200 radnika, i toliko najmanje u kooperantskim preduzećima. Drugi su izvoznik iz Srbije”, kazao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima, kineska firma se kandidovala i za strateško partnerstvo za RTB Bor. “Tri ponude su stigle, dve su validne, ruska i kineska”, rekao je Vučić.

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, Grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika. Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj “Šandong Linglonga” u inostranstvu. Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine. Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

“Šandong Linglong” odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

(B92)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …