Home / AKTUELNO / POSLEDNJA VEST: Ruska podmornica lansirala četiri interkontinentalne balističke rakete..!

POSLEDNJA VEST: Ruska podmornica lansirala četiri interkontinentalne balističke rakete..!

Nije neka naročita vest da su neka ruska podmornica ili brod lansirali raketu „Bulava“, pa ni to da je ta raketa pogodila cilj udaljen više hiljada kilometara.

Ali, jeste vest ovo što se upravo dogodilo: ruska podmornica „Juri Dolgoruki“ uspešno je odjednom lansirala četiri interkontinentalne balističke rakete „Bulava“! I to dok je bila pod vodom – iz „podvodnog položaja“.

Komanda ruske Severne ratne flote je saopštila da se „Jurij Dolgoruki“ u tim trenucima nalazio u „akvatoriji Belog mora“, a su sve četiri rakete pogodile ciljeve na poligonu Kura na Kamčatki.

Podmornicom je komandovao kapetan prve klase Vladimir Širin.

Samo lansiranje je potvrdilo pouzdanost i podmornice i posade i raketa „Bulava“. A ovaj raketni plotun je jedna ruska podmornica izvela prvi put za poslednjih 26 godina.

U junu 2017-te „Jurij Dolgoruki“ iz podvodnog položaja lansirao jednu „Bulavu“. Isto se ponovilo i u avgustu i u novembru.

Krajem decembra 2011-te su bile istovremeno lansirane dve rakete.

Istovremena, plotunska lansiranja (testiranja) su krajnje važna jer se savremene mornarice njima približavaju dejstvima u realnim ratnim uslovima.

Takva lansiranja su retka ne samo zato što za njih nisu sposobne ni sve podmornice ni sve posade nego i zato što su veoma skupa.

Rekord plotunskog lansiranja raketa drži Ratna flota SSSR koja je – za vreme manevara u Barencovom moru „Begemot“ i Begemot-2“ – uspela da sa jedne podmornice izvede 16 podvodnih lansiranja raketa sa minimalnim intervalom između lansiranja.

Bilo je to 1991-ve a taj rekord je postavila posada podmornice „Novomoskovsk“

Ispalila je dve prave rakete R-29RM i 14 raketa-maketa koje su im bile ravne po balistici.

To je sve do danas vojno-tehnički svetski rekord.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …