Home / AKTUELNO / Pozdravite se sa skidanjem filmova sa interneta: Preko IP adrese znaju ko ste, a kazne su paprene!

Pozdravite se sa skidanjem filmova sa interneta: Preko IP adrese znaju ko ste, a kazne su paprene!

500

Postoji više sajtova na internetu na kojima možete skinuti i gledati filmove i serije odličnog kvaliteta i visoke rezolucije. Međutim, kao što verovatno svi znaju, ovakvo skidanje sadržaja je ilegalno.

U ovo sada možemo i mi da se uverimo jer korisnicima iz Srbije sve češće stižu opomene zbog kršenja autorskih prava.

Svaki put kada odgledate film na internetu ili ga skinete, ukrali ste materijal zaštićen autorskim pravima, zbog čega možete otići u zatvor ili platiti kaznu u iznosu od 250.000 dolara, prema američkim zakonima.

Prilikom gledanja filmova na ovaj način, vaša IP adresa je „na izvolte“, pa sami preuzimate odgovornost za kršenje zakona. Ukoliko vlasnik autorskih prava odluči da vas tuži, provajder će mu ponuditi podatke i dalje sledi krivični postupak.

I zato se nemojte začuditi kada vam stigne poruka sledeće sadržine, koju je dobio jedan Beograđanin nakon što je skinuo film sa interneta:

„Kao administrator YUnet International, želim da Vas obavestim da smo dobili prijavu od strane nosioca autorskih prava da se sa Vašeg naloga preduzimaju aktivnosti koje nisu u skladu sa uobičajenim standardima i pravilima ponašanja na Internetu.

S obzirom na to da YUnet International nema uvid u sadržaj Vaše komunikacije na internetu, ukoliko smatrate da su gornji navodi tačni, molimo Vas da prestanete sa radnjama koje predstavljaju nedozvoljeno ponašanje na internetu.“

Srbija se nalazi na sedmom mestu liste zemalja u kojima je ilegalno skidanje najzastupljenije.

U Hrvatskoj, članici Evropske unije, kazne su odavno počele. Primera radi, prošle godine zabeležen je slučaj kažnjavanja nelegalnog skidanja filma „Grand Budapest Hotel“, zbog kojeg je prekršilac morao da plati kaznu od 850 evra.

(Telegraf.rs)

Check Also

DRAMA ŠPANSKOG TENISERA! NADALA SVE OZBILJNIJE MUČI MISTERIOZNA BOLEST: SVE TEŽE SE KREĆE! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti …