Home / AKTUELNO / PRETI KATASTROFA – SVE SE TRESE OD EKSPLOZIJA: Sprema se evakuacija!

PRETI KATASTROFA – SVE SE TRESE OD EKSPLOZIJA: Sprema se evakuacija!

ukrajina- vojnici- sneg- zima- zaprega

Zbog ponovnog rasplamsavanja sukoba na istoku Ukrajine, zemlja se nalazi na ivici humanitarne katastrofe, piše „Dojče vele“. Navodi da trenutno zaoštravanje odnosa podseća na događaje od pre dve godine.

U rovovskom ratu na istoku Ukrajine situacija se zaoštrava, a stižu vesti da se u Avdivijki kod Donjecka vode žestoke borbe i da je snabdevanje strujom i vodom prekinuto, navodi Dojče vele.

To je najteža eskalacija sukoba u poslednjim mesecima, ocenjuje Dojče vele.

Trenutno nešto više od polovine od 35.000 stanovnika stanuje u gradu na liniji fronta, a njihov život je sada posebno ugrožen.

U poslednjim sukobima, presečeno je snabdevanje strujom, vodom i grejanjem. Pri tome u Ukrajini trenutno vlada ledena zima sa temperaturama od minus 20 stepeni. Zato je u Avdijivki proglašeno vanredno stanje.

Vlasti pripremaju evakuaciju hiljada ljudi da bi sprečile katastrofu.

Za snabdevanje grada strujom i vodom, pre svega je važna koksara u Avdivijki, jedna od najvećih u Evropi. Ona se stalno nalazi pod paljbom.

Dojče vele navodi da se, u senci izbora u SAD, situacija na istoku Ukrajine zaoštrila još krajem 2016.

Početkom januara, ukrajinske jedinice su, prema navodima kijevskih medija, izvele „tihu ofanzivu“ i proširile teritoriju koju drže pod svojom kontrolom.

I na jugoistoku Ukrajine kod grada Marijupolja u Azovskom moru trenutno se vode žestoke borbe, rekao je jedan portparol ministarstva odbrane u Kijevu.

Trenutno zaoštravanje podseća, kako primećuje Dojče vele, na događaje od pre dve godine. Tada je pobunjenicima uspelo da osvoje aerodrom u Donjecku.

Žestoke borbe duž čitave linije fronta prinudile su ukrajinsku vladu i zapadne posrednike da direktno pregovaraju sa proruskim snagama i da potpišu mirovne dogovore iz Minska u februaru 2015. Ali sprovođenje tih dogovora zapinje.

Posmatrači u Kijevu smatraju da proruske snage i sada žele da eskalacijom prinude Ukrajinu na nove ustupke.

Oni ukazuju na to da se situacija zaoštrila samo nekoliko dana nakon prvog telefonskog razgovora novog predsednika SAD Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Priča se da su njih dvojica govorila i o sukobu u Ukrajini, ali se ne znaju detalji, navodi Dojče vele. Tramp se za vreme predizborne kampanje više puta pozitivno izrazio o Putinu i istakao spremnost da razgovara o ukidanju sankcija.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …