Home / AKTUELNO / PRETI NOVI RAT?! TURSKA SE NE ŠALI- ERDOGAN: „GRČKA ĆE PLATITI CENU“

PRETI NOVI RAT?! TURSKA SE NE ŠALI- ERDOGAN: „GRČKA ĆE PLATITI CENU“

Memorandum o razumevanju kojim se navodno definiše morska granica između Turske i Libije izaziva „ozbiljnu zabrinutost“, kaže šef diplomatije EU Žozep Borel.

Izjava dolazi uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

„Jasno je da je taj dokument stvorio ozbiljnu zabrinutost. Izražavamo solidarnost i pružamo podršku Grčkoj i Kipru“, rekao je Borel i dodao da je memorandum problematičan za te dve zemlje i da može da predstavlja problem za grčka ostrva, prenosi grčki portal Katimerini.

Prema njegovim rečima, vlasti EU ga ispituju.

„Očekujemo da ćemo zauzeti stav nakon analize sadržaja memoranduma o razumevanju, koji je do pre nekoliko dana bio, ne tajna, ali je bio nepoznat“, rekao je Borel.

Memorandum, koji je odobrio turski parlament prošle nedelje, pojačao je tenzije između Turske i Grčke, Kipra i Egipta, zbog trvenja povodom prava na bušenje nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Grčka je prošle nedelje proterala libijskog ambasadora u Atini jer nije otkrio sadržaj dogovora.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je odluka Grčke da protera ambasadora Libije zbog sporazuma koji su potpisale Tripoli i Ankara o pomorskim granicama, međunarodoni skandal i da će Atina „platiti cenu tog međunarodnih poteza“.

On je za državnu tursku televiziju TRT Haber rekao da prema sporazumu, Turska i Libija mogu zajedno da izvode operacije u istočnom Mediteranu, prenosi grčki portal Katimerini.

Erdogan je dodao i da će Turska nabaviti još jedan brod za bušenje kao bi nastavila aktivnosti u Mediteranu, ali i na Crnom moru i međunarodnim vodama.

Check Also

„VUČIĆ OPET HOĆE SVE DA NAS ZATVORI, MORAĆEMO NA ULICU!“ (VIDEO)

Namera Aleksandra Vučića da pod izgovorom novog talasa zaraze uvede policijski čas i vanredno stanje, …