Home / AKTUELNO / Pristalice Pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upale u zgradu Sobranja – POSLE NEREDA predsednik pozvao lidere stranaka na konsultacije (VIDEO)

Pristalice Pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upale u zgradu Sobranja – POSLE NEREDA predsednik pozvao lidere stranaka na konsultacije (VIDEO)

MAKEDONSKI PREDSEDNIK SE OBRATIO NACIJI: Pozvao lidere stranaka na konsultacije

makedonija- sobranje- parlament- neredi

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nije uveo vanredno stanje i u obraćanju naciji pozvao je lidere svih stranaka ujutru kod njega na konsultacije da bi se našlo rešenje za krizu. Ivanov je izjavio večeras, nakon nasilnih događaja u Sobranju, da “ova situacija može da se prevaziđe samo poštovanjem pravnog poretka Republike Makedonije”.

– Nema pitanja za koje ne može dijalogom pronaći rešenje u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Republike Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih partija sutra da dođu u moj kabinet na sastanak lidera da razmotrimo novonastalu situaciju. Na liderskom sastanku da razmotrimo sve opcije za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije – rekao je Ivanov.

On je dodao da su “lideri najodgovorniji za pronalaženje rešenja u saglasnosti s Ustavom, zakonima i poslovnikom parlamenta”.

– Niko drugi spolja ne može da nam reši probleme ako ih sami ne rešimo u saglasnosti sa državnim interesima Republikom Makedonije – zaključio je makedonski predsednik, koji je odmah nakon obraćanja otišao ne sačekavši pitanja novinara.

Glasovima Socijal-demokrata i albanskih partija, Talat Džaferi izabran je za predsednika Sobranja

00:10 – Direktorka Klinike za hirurške bolesti “Sveti Naum Ohridski” (Gradske bolnice) Jasminka Čabukovska izjavila je za tu agenciju da je u Sobranju ukupno povređeno 45 lica, među kojima tri policajca i pripadnika obezbeđenja.

00:05 – Makedonska policija večeras je ispraznila zgradu Sobranja, svetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade, javlja MIA.

23:50 – Građani Makedonije, koji mesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, večeras će u šatorima zanoćiti ispred zgrade Sobranja.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se nalazi više od 50.000 ljudi, a njima će se tokom noći priključiti i građani iz više makedonskih gradova.
***
MAKEDONIJA-RAĐANjE SLOBODE …27.04.2017…Narod kreće prema Skoplju…Srbi u Makedoniji imaju jasne stavove, naš strateški cilj je pad „tiranske platforme“, zato što je njena realizacija stepen više ka stvaranju „Velike Albanije“, kaže za Sputnjik predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković koji u Sobranju čeka pristalice te partije iz cele Makedonije da stignu u Skoplje.

23:05 – Večeras nešto posle 22 sata, prvi put nakon izbijanja haosa u makedonskom parlamentu, specijalne snage MUP-a započele su akciju potiskivanja građana ispred zgrade Sobranja, a čuje se prasak šok bombi.

22:57 – SVIREPI VIDEO iz Makedonskog parlamenta: Letele stolice, sevale pesnice i čupalo se za kosu – VIDEO – http://www.rferl.org/a/macedonia-parliament-stormed/28455888.html

22:25 – Policija je evakuisala poslanike iz Sobranja.
Do 20:43 sati pripadnici specijalne jedinice koji su ušli u Sobranje Republike Makedonije evakuisali su 30 poslanika, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi MIA.

22:20 – Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poručio da samo narod može da smiri ovu situaciju.
Pozvao je lidere svih parlamentarnih stranaka sutra u svoj kabinet kako bi pronašli rešenje za novonastalu situaciju. Nije odlučio da uvede vanredno stanje.

21:35 – Devet povređenih, od kojih je osam njih zadobilo povredu glave, epilog je večerašnjeg haosa u makedonskom parlamentu. Trenutno pred parlamentom je mirno, ali je masa građana raspoređena sa strane i na zadnjem ulazu zgrade.

21:30 – Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković izjavio je da se večeras u Sobranju dogodio “pokušaj puča”, a da je situacija eskalirala zbog intoniranja albanske himne.

– Ne čudi me ovo što se desilo, u Sobranju se u nekom trenutku pevala makedonska, ali zatim i albanska himna. Zbog pevanja albanske himne, situacija je za nekoliko minuta postala veoma napeta, morala je da eskalira – rekao je Stoilković.

21:25 Makedonski žurnal prenosi da je Zaev krenuo vatrenim oružjem prema masi. On je izvukao oružje. Demonstranti su videli ovu situaciju, pa su krenuli ka njemu.

21:15 – Strani ambasadori koji su se okupili u hotelu Meriot u Skoplju, apeluju da se prekine sa nasiljem i da reaguje policija.
– Apelujemo na sve strane da se suzdrže od zapaljive retorike. Policija ima odgovornost da zavede red – ističu oni.

Većina u makedonskom Sobranju izabrala je danas Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, uprkos protivljenju dosadašnjeg predsedavajućeg Sobranja Trajka

Veljanovskog, a makedonski mediji javljaju da su pristalice pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upale u zgradu Sobranja da bi, kako kažu, odbranili državu.
„Ovo je puč“, uzvikivali su poslanici VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, prenosi plusinfo.mk.

Kako navodi MIA, Veljanovski je objavio prekid sednice, ali su poslanici SDSM Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gde se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

***
Poslanici parlamentarne većine u Sobranju Makedonije samoinicijativno su danas izabrali poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta, nakon što je presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivni sednicu.

Sednicu je nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsednika parlamenta.
Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva, i albanskih stranaka Dui, Besa i Alijanse za Albance glasalo za izbor

Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: „Ovo je Puč“ i pevali makedonsku himnu.
Talat Džaferi je potpisao svečanu izjavu Muhiću, koji je drugi najstariji poslanik u Sobranju, i dao izjavu na albanskom jeziku.

Džaferi je za Televiziju Telma rekao da njegov izbor nikako nije puč, jer ga je izabrala parlamentarna većina i optužio predsednika države Đorđa Ivanova da je on počinio puč odbijanjem da Zaevu poveri mandat za formiranje vlade.

Nakon izbora Džaferija, pristalice VMRO DPMNE, koji danima protestuju pred parlamentom su uspeli da uđu u zgradu Sobranja ;pored polcijaca koji se nalaze ispred. Džaferi je prekinuo konferenciju za novinare nakon što su demonstranti počeli da ulaze u zgradu.

Lider SDSM je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsednik države Đorđe Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, sprečavali od početka marta da formira vladu.

Pogledajte video:(Sputnjik/BETA/BLIC/POLITIKA/RTRS/plusinfo.mk/TANJUG/vesti.mk)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …