Home / AKTUELNO / PRITISAK PUTINA ZBOG BAZE U NIŠU: Nikolić i Dačić spremaju dogovor bez Vučića

PRITISAK PUTINA ZBOG BAZE U NIŠU: Nikolić i Dačić spremaju dogovor bez Vučića

Nikolić ne sme da izađe na oči Putinu ukoliko ne bude imao konkretno rešenje za potpisivanje sporazum o imunitetu i privilegijama Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu

putin- nikolic

Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, u strahu od moguće reakcije Rusije nakon ratifikacije sporazuma sa NATO, guraju potpisivanje sporazuma o Ruskom humanitarnom centru u Nišu

Predsednik Srbije putuje u Moskvu 9. marta gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a izvesno je da će na stolu biti tema za koju su Rusi najviše zainteresovani.

Nikolić ne sme da izađe na oči Putinu ukoliko ne bude imao konkretno rešenje za potpisivanje sporazum o imunitetu i privilegijama Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Zato i pokušava da nametne sporazum kao prioritetnu temu – kaže izvor „Blica“.
U tome ima i podršku ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Držanjem u fokusu ove teme, Nikolić i Dačić otežavaju poziciju premijera Aleksandra Vučića koji se opire takvom vidu saradnje, ne želeći da gura prst u oko Zapadu.

Kada je reč o Ruskom humanitarnom centru u Nišu, kako saznajemo, Rusi bi sada bili zadovoljni minimalnim rešenjima.

Rusi bi bili zadovoljni sa par desetina ljudi, možda i sa 20, treba im zbog prestiža. To bi moglo da se reši formiranjem agencije čije bi osoblje uživalo imunitet i bilo oslobođeno od poreza i taksi. Broj tih ljudi bio bi limitiran. Rusi tako praktično spasavaju čast, a Zapad ne bi shvatio kao provokaciju – kaže naš dobro upućeni sagovornik.

Nikolić u moskvi 9. marta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće Moskvu 9. marta, kad bi trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Takođe, Nikoliću će 9. marta u Moskvi biti uručena nagrada Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Vučić se juče, treći put za mesec dana, sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom koji čestim posetama srpskim zvaničnicima pokušava da se uveri da Srbija ostaje na putu vojne neutralnosti.

Vučić i Čepurin razgovarali su i o poseti ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, a tačan datum će se naknadno odrediti.

Kako navodi izvor, Rusima je u interesu da Medvedev dođe što kasnije, neposredno pred izbore. Vučić bi, s druge strane, želeo da ruski premijer dođe što pre, osim ukoliko se prethodno ne dogovore oko nekog značajnog ekonomskog aranžmana, za šta je potrebno vreme.

Vučić sa Čepurinom

Premijer Aleksandar Vučić i ruski ambasador Aleksandar Čepurin razgovarali su juče o realizaciji dogovora o ekonomskoj saradnji, a Vučić je rekao da očekuje da će biti postignut i dogovor o izvozu „Fijatovih“ vozila na tržište Evroazijske ekonomske unije. Vučić i Čepurin razgovarali su o primeni ekonomskih sporazuma, koji daju snažan podsticaj daljem unapređenju odnosa dve zemlje. Na sastanku je bilo reči o ključnim političkim pitanjima, vojnoj neutralnosti Srbije, kao i drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Preporuka Srbiji iz Rusije

Zamenik generalnog sekretara vladajuće Jedinstvene Rusije, stranke Vladimira Putina, Sergej Železnjak založio se za održavanje referenduma u Srbiji o ulasku u NATO zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima.

Odgovornim političarem može se smatrati samo onaj kome su prioritet interesi građana rođene zemlje i koji istupa kao realizator njihove volje – navodi Železnjak, reagujući na najave iz Srbije da referenduma neće biti.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …