Home / AKTUELNO / PROFESOR ZEC BRUTALNO ISKREN O OTVARANJU „LIDLA“: Nema ih u crkvi na Božić, koliko ih ima u Lidlu da vide…

PROFESOR ZEC BRUTALNO ISKREN O OTVARANJU „LIDLA“: Nema ih u crkvi na Božić, koliko ih ima u Lidlu da vide…

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec izjavio je danas da je dobra vest što je nemački trgovinski lanac Lidl zaposlio veliki broj ljudi u Srbiji, ali da se postavlja pitanje koliko će radnika ostati bez posla u malim prodavnicama.

“Euforija ima politički značaj. Narod voli neke predstave. To ima svoje vrline, ali ima čitav niz indikatora da smo mi na toj tački podele rada koja nije baš najbolja”, rekao je Zec za N1 i naglasio da nije Srbija otvorila lanac u Nemačkoj, nego je Nemačka kod nas.

On je rekao da je euforija povodom otvaranja novih trgovina kulturološki fenomen.

“Nema ih u crkvi, na Božić koliko ih ima u Lidlu da vide koliko je čokolada… No, to je naša civilizacija”, rekao je on i dodao da je veća euforija nego kad bi papa došao.

Zec je ocenio da se svi raduju konkurenciji u trgovini, ali da ono što dolazi je “samo to da se izravnjuju cene” (na primer, u Štutgartu i Beogradu), dok je ono što se u tranziciji očekuje poravnanje plata.

“Niko ne postavlja pitanje gde su rente, gde je džabe zemlja… Mi smo za Ikeu izmestili autoput… Gde su plate, koje su višestruko niže”, upitao je Zec.

Zec je ocenio i da gradjani mogu da osete poboljšanje životnog standarda pri stopi rasta od sedam ili osam odsto, ali da je to nemoguće dostići, i da je zbog toga potrebno promeniti pravila.

Onje istakao da Srbiji potrebna pravila za koja će biti sigurno da će važiti unapred nekoliko godina.

“I dalje se gradi bez dozvole i dalje se krše zakoni i dalje se isplati ne plaćati ništa, a traži sve”, rekao je Zec.

(Beta)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …