Home / AKTUELNO / PRORUSKI PREDSEDNIK MOLDAVIJE ODBIJA DA RASPUSTI PARLAMENT, PONIŠTIO UKAZ USTAVNOG SUDA

PRORUSKI PREDSEDNIK MOLDAVIJE ODBIJA DA RASPUSTI PARLAMENT, PONIŠTIO UKAZ USTAVNOG SUDA

Moldavski proruski predsednik Igor Dodon poništio je danas ranije potpisan ukaz o raspuštanju parlament te zemlje gde se sukobljavaju dve vlade, od kojih svaka polaže pravo na legitimitet.

Moldavija je zapala u političku krizu od parlamentarnih izbora u februaru na kojima nije izabrana jasna parlamentarna većina.

Situacija je postala konfuzna tokom vikenda kada se formirala koalicija između proruskih i prozapadnih stranaka koju podržavaju i Moskva i Evropljani. Cilj koalicije je da se zajednički suprotstave moćnom lokalnom oligarhu čije pristalice su pokušale da se nametnu uz podršku Ustavnog suda.

Ustavni sud je u nedelju suspendovao proruskog predsednika Igora Dodona, izabranog 2016. jer nije hteo da potpiše ukaz o raspuštanju parlamenta po nalogu tog Suda.

Sud ga je zamenio premijerom Pavelom Filipom, političkim protivnikom koji je odmah raspustio parlament i zakazao izbore, prenosi Beta.

„Smatramo odluke Ustavnog suda nelegitimnim i nasumičnim. One su suprotne osnovnim pravilima zemlje i predstavljaju pretnju za bezbednost Moldavije”, rekao je danas Dodon posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost .

Manevar Pavela Filipa, člana Demokratske stranke oligarha Vlada Plahotniuka, imao je za cilj da se poništi koalicija koju su u subotu formirale proruska Socijalistička partija Igora Dodona i proevropska alijansa ACUM Maje Sandu.

Naznačen cilj alijanse je da se udalji od vlasti Vlad Plahotniuk, sporna ličnost koja se godinama optužuje da iz senke vlada Moldavijom.

Od tada dve vlade polažu pravo na legitimnost i zasedaju paralelno, vlada Pavela Filipa na vlasti od 2015. i vlada koju je u subotu imenovao Parlament predvođena Majom Sandu.

„Postoji samo jedan legitiman predsednik koga je narod izabrao 2016. godine. Postoji samo jedna vlada ona koju je nedavno imenovala parlamentarna većina”, rekao je Dodon u intervjuu za Frans pres.

Moldavija, zemlja od 3,3 miliona stanovnika na granici EU podeljena je između pristalica približavanja Moskvi i onih koji su za bliskije veze sa Evropljanima.

„Nova vlada i nova parlamentarna većina u potpunosti podržavaju evropski put. Naš stav je jasan, svi sporazumi sa EU će ostati, ništa neće biti poništeno”, rekao je Dodon i dodao da će vlada takođe ponovo uspostaviti normalne ekonomske veze sa Rusijom. ;

„S obzirom da je naša zemlja podeljena, jedino rešenje da se svi zadovolje je imati uravnoteženu spoljnu politiku”, rekao je on.

Pet velikih evropskih zemalja, među kojima i Francuska danas su navele da u sadašnjoj ustavnoj krizi smatraju moldavski parlament predstavnikom moldavskog naroda i najprikladnije mesto za raspravljanje o političkim pitanjima, čak i najspornijim, i podržavaju ga takav kakav je.

(Beta)

Check Also

RADNICI GEOKSA: VUČIĆ NAS JE SLAGAO DA ĆEMO DOBITI NOVU FABRIKU

„Vidimo se 15. septembra u Vranju kada će biti rešena sudbina radnika Geoksa koji su …