Home / AKTUELNO / Rusiju trese misterija likvidacije telohranitelja velikog Putinovog prijatelja (FOTO)

Rusiju trese misterija likvidacije telohranitelja velikog Putinovog prijatelja (FOTO)

Jedan od telohranitelja čečenskog lidera Ramzana Kadirova, kojeg podržava Kremljin, upucan je i sahranjen u selu Kurčaloj u Čečenskoj Republici, prenelu su pojedini kavkaski mediji.
500

Telohranitelj Alihan Muzaev je bio osumnjičen da je spremao anti-vladinu zaveru zajedno sa stanovnicima sela u kojem je živeo.

Lokalni zakonodavci su ga pritvorili 15. januara u večernjim satima, a nešto kasnije su njegovo telo doneli Muzaevovom rođaku.

Pristalice Kadirova saopštile su rođacima da je Muzaev oteo pištolj od policajca tokom hapšenja i izvršio samoubistvo.

Međutim, njegova porodica sumnja u navode da se sam ubio.

Prema pisanju opozicionih medija, Muzaeva su zarobile a potom ubile čečenske vlasti, čiju smrt nisu potvrdili a ni ne pokušavaju da prikriju.

Zvanična policijska verzija tvrdi “prestupnik je uzeo pištolj od jednog pripadnika snage bezbednosti i ispalio metak u glavu”.

Zvanična istraga nikad nije sprovedena.

Kadirov je novinarima izjavio da je zaposleni Muzaev bio “stražar”, a ne telohranitelj. Odbacio je i navode da je upucan, prenele su RIA Novosti.

– Muzaev nikada nije bio telohranitelj lidera Čečenije, nije posetio nikad teritoriju vlade. Bio je zadužen za čuvanje poloprivrednih objekata – rekao je Kadirov.

Krišom je sahranjen 16. januara.

Ovo nije prvi put da Kadirova povezuju sa ubistvima neistomišljenika. Jedan od poznatijih slučajeva za koji ga povezuju je ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje.

– Čak i nakon 10 godina, mi u “Novaja gazeti” imamo različite verzije o “mozgu” Aninog ubistva, ali naše novine ne mogu da zamene državnu istragu. Nemamo izvore da ispitamo sve za koje sumnjamo da znaju nešto, uključujući državnike, šef jednog ruskog regiona i nekoliko vojnih oficira – rekao je Dmitri Muratov, glavni urednik “Novaje gazete”, za “Dejli bist”.

Kada je rekao “šef jednog rukog regiona”, Muratov je mislio na lidera Čečenije za kojeg mnogo Rusa sumnja da stoji iza nekoliko ubistava, uključujući i borca za ljudska prava Nataliju Estemirovu, kidnapovanu u prestonici Čečenije Groznom 2009. godine. Naravno, njegova konstatacija odnosi se i na ubistvo Borisa Nemcova, ubijenog nedaleko od Kremlja.

Nakon dekade rata sa Čečenijom, Kadirov, blizak Putinov saradnik, pružao je lojalnost svojih ljudi predsedniku, ali nijedan državni istražitelj nikada se nije usudio da postavi Kadirovu bilo koje pitanje o atentatima. Putin je jednom rekao da mu je Kadirov kao sin, dok je on uzvratio rečima: “One koji kritikuju Putina nisu ljudi, oni su moji lični neprijatelji”.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …