Home / AKTUELNO / SNEG PARALISAO HRVATSKU: STIŽE I U SRBIJU- RHMZ UKLjUČIO ALARM! (VIDEO)

SNEG PARALISAO HRVATSKU: STIŽE I U SRBIJU- RHMZ UKLjUČIO ALARM! (VIDEO)

Na autoputu A6 Rijeka-Zagreb došlo je do više saobraćanih nesreća zbog snega koji pada u Gorskom kotaru. A u Srbiji posle nedeljnog toplog i kišovitog dana, od sutra najavljuju zimu i sneg, koji će prvo padati na jugozapadu Srbije, očekuje se 10 do 30 cm snega.

Sneg pada i u Lici, dok Republički hidrometerološki zavod (RHMZ) najavljuje u Srbiji zahlađenje i padavine.

Kolona vozila na autoputu A6 između čvora Delnice i čvora Ravna Gora duga je oko dva kilometra. Hrvatski autoklub (HAK) poziva da brzinu i način vožnje prilagode uslovima na putu, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila, kao i da poštuju propise i ograničenja.

Zbog snega i zimskih uslova, saobraćaj je zabranjen za kamione sa prikolicama i teretnjake sa poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju da imaju zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru.

Naglo zahlađenje u Srbiji

Jače naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom sa severa i zapada Srbije uveče i u toku noći će se proširiti na ostatak zemlje uz zahlađenje, najavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na planinama će padati sneg. Vetar će biti u skretanju na severozapadni i u pojačanju.

U drugom delu noći kao i sutra ujutro i pre podne najviše kiše se očekuje na području zapadne Srbije, Srema, Beograda, Šumadije, južnog i srednjeg Banata, gde će mestimično pasti i više od 20 mm kiše za samo 12 sati.

Sneg će sutra padati prvo na jugozapadu Srbije, a najznačajnije povećanje visine snežnog pokrivača se očekuje u brdsko-planinskom području jugoistočne Srbije u noći od ponedeljka ka utorku i to za 10 do 30 cm za 12 časova.

Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, koji će sutra i u utorak u istočnoj Srbiji imati udare od 17 do 20 m/s.

Olujna kiša pravi probleme u Hrvatskoj i Sloveniji

Kiša i mokri pločnici, a ponegde i veća količina vode na šetalištima, usporavaju saobraćaj u Istri, hrvatskom primorju, severozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji.

Zbog olujnog vetra autoput A6 Rijeka-Zagreb na deonici Kikovica-Delnice otvorena je samo za putnička vozila, a Krčki most zatvoren je za prvu grupu vozila – motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1.9 m, autobuse na sprat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, privatne automobile koji vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog saobraćaj je zabranjen za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …