Home / AKTUELNO / Srbi postaju NADNIČARI na svojim njivama: Stranci će kupovati našu zemlju pod istim uslovima kao i mi!

Srbi postaju NADNIČARI na svojim njivama: Stranci će kupovati našu zemlju pod istim uslovima kao i mi!

srbija- seljak- poljoprivrednik

Od 1. septembra na snagu bi trebalo da stupi skandalozna obaveza iz loše ispregovaranog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, zbog koje će stranci moći da kupuju zemlju u Srbiji pod istim uslovima kao i naši građani.

Debata o ovom pitanju stara je ravno devet godina, ali je njena ozbiljnost, čini se, tek sada doprla do ušiju valstodržaca.

Jezivih posledica prodaje zemlje svestan je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je kaže da se zbog toga radi na izmenama zakona koji bi ovaj proces trebalo da otežaju.

– Nacrt izmena zakona trebalo bi da bude gotov za dve nedelje, najkasnije do kraja meseca. Naša ideja je da se ograniči prodaja zemlje strancima, odnosno da se u prelaznom periodu i onemogući. Tako će stranac morati da ima prebivalište u Srbiji pet ili sedam godina.

Ali ne boravište, nego prebivalište, koje se mnogo teže dobija. Cilj je da na taj način bar na određeni period zaštitimo srpsku zemlju – kaže ministar Nedimović.

Aleksandar Đorđević iz Srpske lige smatra da ćemo prodajom zemlje strancima doći u situaciju da postanemo nadničari na sopstvenim njivama:

– Zato je naš cilj da se trajno obustavi ili odloži primena sporazuma o stabilizaciji i pridrzuživanju Srbije EU.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže da je bilo pameti da ovaj dokument nikada ne bi ni bio potpisan.

– Prodajom zemlje starncima upašćemo u kolonijalni odnos. Naši poljoprivrednici nisu ni približno platežno sposobni da stanu rame uz rame sa strancima, što je nelojalna konkurencija protiv koje se EU bori samo kad joj odgovara – kaže Ševarlić.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da liberalizacija kupovine zemljišta nije dopuštena ni u jednoj zemlji.

– Mogućnost zakupa postoji, kupovina ne. Prodaja zemljišta je ujedno i prodaja suvereniteta i nema posledice samo na agrar. Strance će interewsovati samo ono što mogu da izvezu – smatra Prostran.

(Telegraf.rs / Srpski telegraf)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …