Home / AKTUELNO / SRBIJA NAPRAVILA ZVER OD PUŠKE: Završeno super-oružje za 21. vek, a tek da vidite kako radi drugi kalibar „grendel“

SRBIJA NAPRAVILA ZVER OD PUŠKE: Završeno super-oružje za 21. vek, a tek da vidite kako radi drugi kalibar „grendel“

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kragujevačka fabrika “Zastava oružje” završila je razvoj nove modularne automatske puške koja će tokom narednih dana biti predstavljena državnom i vojnom vrhu Srbije na poligonu u Nikincima.

U pitanju je automatska puška u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 “grendel” koja ima izmenljivu cev i spada u poslednju generaciju automatskih pušaka, a po performansima u mnogo čemu prednjači u odnosu na sve što je do sada viđeno u ovom segmentu oružja.

Kako se navodi, inženjeri “Zastava oružja” uspeli su da za manje od godinu dana naprave automatsku pušku koja spada u oružje vojnika 21. veka.

Izjave vojnih stručnjaka koji tvrde da takvo oružje nije do sada napravila nijedna armija u svetu, da razvoj ovakve puške i odgovarajućeg metka, prema analitičarima iz SAD, košta više od milijardu dolara.

Sve je to napravljeno u Kragujevcu, kao i fabrici municije “Prvi partizan” u Užicu.

Radi se, kako objašnjavaju stručnjaci, o oružju koje je napravljeno po sistemu “kalašnjikova”, uz to da ima izmenjivu cev u dva kalibra.

Puška još nema ime, ali je u svetu jedinstvena zbog kalibra “grendel”, čija je prednost što je trzaj manji, dok se cev ne navija već se sa sandukom spaja pomoću poluge.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz fabrike oružja u Kragujevcu, navodi se da puška ima teleskopski preklapajući kundak od polimera, magacin za municiju ima kapacitet od 30 metaka, a ima i novi skrivač plamena na “ustima cevi”.

Dodaje se da je puška ispitana u fabrici na streljačkim poligonima u Kragujevcu i da su rezultati bili odlični.

Za ovu pušku, koju su kreirali najbolji stručnjaci srpske vojne industrije, “otimaće se armije širom sveta”, navodi Blic.

(Tanjug)

Check Also

DONELI SU ODLUKU! SPREMAJU SE VISOKE KAZNE, ALI I ZATVOR ZA SVE KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU!

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koji prema odluci austrijske vlade treba …