Home / AKTUELNO / ŠTA JE SVE NIKOLIĆ ISPRIČAO PUTINU O VUČIĆU, i kakva je bila reakcija Vladimira..

ŠTA JE SVE NIKOLIĆ ISPRIČAO PUTINU O VUČIĆU, i kakva je bila reakcija Vladimira..

putin- nikolic

Nikolić je prošle nedelje boravio u Rusiji gde mu je ruski predsednik Vladimir Putin uručio Orden prijateljstva. Na svečanoj večeri nakon uručenja odlikovanja bivši predsednik nije birao reči žaleći se Vladimiru Putinu na postupanje, politiku, ali i tretman koji je on lično u prethodnom periodu imao kod Aleksandra Vučića.

– Nikolić je rekao Putinu kako Srbija ne sledi ruska uputstva i da je glavni razlog za to taj što je Vučić pobedio u stranci, a ne on. Onda je ispričao kako je Vučić dugo radio protiv njega i da je aktuelni šef države odgovoran što je njegova politika poražena – kaže izvor našeg lista koji se zatekao na licu mesta.

Nikolić se nije žalio samo na odnos Srbije prema Rusiji i saradnju dve zemlje, za koju je rekao da nije na onom nivou na kojem je bila u vreme njegovog predsednikovanja, već i na svoju poziciju koja je devalvirana nakon što je Srpska napredna stranka odlučila da na predsedničkim izborima kandiduje tadašnjeg premijera plašeći se da Nikolić neće ostvariti pobedu.

– Zahvalio je Vladimiru Putinu što mu je „dozvolio“ da bude na čelu Saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom i rekao da mu Vučić to nikada ne bi dao da nije bilo Rusa i Putina lično da pritisnu, jer su oni navodno naterali Vučića na to – prepričava sadržaj razgovora naš sagovornik.

Kako ističe, ruski predsednik se nije naručito uključivao i komentarisao, samo je pažljivo slušao šta mu Nikolić govori.

„Blic“ je već pisao da se poslednjih meseci pojačala ofanziva Brisela i Vašingtona s jedne i Moskve s druge strane na Srbiju.

Posle Nikolića, Orden prijateljstva ruski predsednik uručiće i šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću. Kako je „Blic“ juče objavio, očekuje se da Dačić odlikovanje dobije početkom sledeće godine.

– Orden prijateljstva Dačiću bi trebalo da uruči ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom posete Beogradu najavljene za 23. februar sledeće godine – ispričao je izvor „Blica“ iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Kako je ispričao naš dobro obavešteni sagovornik, to je još jedan metod diplomatskog pritiska na aktuelnu vlast u Srbiji koji ruska strana koristi. Naime, ovakvim gestovima zvanična Moskva pokušava da motiviše one političare u Srbiji koje smatra „svojima“.

U međuvremenu, intenziviraju se sastanci predsednika Vučića, kako za zvaničnicima iz Sjedinjenih Država tako i sa onima iz Rusije. Dok je prioritet Moskve da osoblje u Ruskom humanitarnom centru u Nišu dobije diplomatski imunitet, Vašington odbija svaku mogućnost da se to dogodi. Tokom poslednje posete Beogradu zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji poručio je da iz Ruskog centra kreću sve akcije koje su potencijalno opasne po region, a da je to bio slučaj i sa prošlogodišnjim demonstracijama u Crnoj Gori.

Trenutak kada će Srbija konačno morati da izabere verovatno će biti zatvaranje poglavlja 31 koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku.

Do sada je politika balansiranja između Istoka i Zapada bila moguća, ali je pitanje koliko će dugo tako još moći. Vučić je nedavno nakon poslednjeg sastanka sa Hojt Jiem poručio najužem stranačkom rukovodstvu da on ostaje pri svojoj politici i da je neće menjati bez obzira na političku cenu koju će morati da plati.

Blic.rs

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …